Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Майна, пусни ВЕФ-а, за да чуеш…Славчо

Под тепетата още помнят как вървиш по Главната, пуснеш до дупка мобилните радиоапарати ВЕФ, за да чуеш как Кидика пее „Ей, живот, здравей, здравей!“. Предстои това носталгично време да се върне. Този път ще е: „Майна, пусни ВЕФ-а, за да чуеш…Славчо!“. Предполага се, че добрите стари бракми ще бъдат раздавани на избирателите в павилиона на Изборното градче пред шадравана с пеликаните на коалиционните партии, застанали зад кандидатурата за кмет на Славчо Атанасов, наричани за по-кратко „Манджа с грозде“.
Динко ПЕТКОВ

Пускайки ВЕФ-а, ще чуем кавърверсия на хита на Кидика: „Ей, пловдивчанино, здравей, здравей! С кмет като мен живота ти е песен!“. Разбира се с напевния предизборен глас на Славчо.
Какво ще гали слуха ни, надули вефовете. Не бля-бля общи приказки. Абсолютна конкретика как ще е в Пловдив, след като си пуснем бюлетинката за Атанасовия Славчо.
1.Благоденствие.
От дълги години новата зоологическа градина на Грабната база стои готова, без да има и една животинка в нея. Ако не се броят комарите и мравките. Тя вече няма да е празна. В нея ще бъдат завъдени пилета. Не от породата, която като стане кокошка ще кудкудяка, че е снесла яйце. А от тези, които се получава от пиле мляко. Отиваш в зоопарка с някакъв съд, казваш на Славчовия общински служител, примерно, да ти налее литърче от пиле мляко. Налива ти. Плащаш само левче, тъй като реалната му цена от 1200 лв. на литър ще бъде субсидирана от Славчовата община. И обратно вкъщи.
2. Без малък и голям зор.
Възстановяват скоростно славчовите евротоалетни. По първото му кметуване те бяха атракцията на града. И гарантиращи облекчението на пловдивчани. Бутнаха ги. И какво стана? Ако си на улицата, и изведнъж усетиш малка, а не дей си боже, и голяма нужда, почваш да подрипваш, стискайки се. Ами тези, които не могат толкова да се стискат, а?
При възродените евротоалетни ще има и екстри. Ще се плащат, но срещу жълти стотинки, защото отново ще има общинска субсидия. Влизаш вътре. „Ох, кенеф, ох кеф!“. За мъжете докато си вършат работата, ще има на живо блиц-концерт на някоя засукана фолпевица. А за дамите дефиле с представяне на най-модните кърпички с крилца. На излизане няма как да не възкликнеш „Славчо, ох, евротоалетна, ох кеф!“.
3.Цветя и рози.
В момента Пловдив е пущинак по линия на озеленяването. Повехнало, залиняло, троскот до троскот. При Славчо ще е райска градина. Идеята е всяко посадено цвете да се кръщава на конкретен гражданин на града. Боцнеш роза някъде, веднага й слагаш табелка: Г-жа Милчева от Кършияка“. Или засадиш дръвче. Пак табелка: „Г-н Стоянов от Кючука“. Е, как няма сам да следиш как се развива цветето, носещо твоето име, нали!
4. Айлякуване.
Малко пловдивчани днес могат да си позволят да айлякуват на Нареченски бани и на Хисаря. Трябва да пестят цяла година, за да се цопнат в минералните води. Само по-заможните могат да се качат на хижа „Здравец“.
При Славчотото кметуване ще е осигурено айлякуването на всеки. Баш войводата на партията, в която той се завърна, е почетен консул на Екваториална Гвинея. Очаква се чрез него новият кмет да осигурява евтино ваканцуване там. Местните умирали за мускалчета с розово масло. Срещу мускалче можело да се прекара цял месец в екзотичната африканска държава с консулство в Пловдив.

5.Край на самотата.
Какво измъчва днес родителите. Мъката по децата им, отлетели да си търсят късмета някъде на Запад. Вчера Славчо е бил в Старческия дом. Нацелувал е, както той си знае, бабите. Те се почувствали все едно отново в първа младост. Даже станал скандал. Една бабичка-тарикатка се наредила на опашката да я целунат за втори път. Наборките моментално я законспирирали.
„Спокойно, целувки има бол!“, казват че ги успокоил Славчо, а до него пиарките вървели с чували, пълни с предизборни целувки.
Според очевидец на трогателното посещение в Старческия дом, един дядо му се оплакал, че самотата го съсипвала. „И двете ми деца отидоха да работят в Германия. Там са и трите ми внучета, които не съм виждал!“. „Споко, като стана отново кмет, това ще ми е приоритет!“, дал дума Славчо. Доколкото се разбрало, и на други пловдивчани децата и внуците са навън. В определени дни за различни дестинации, в които има изселили се пловдивчани, чиито родители кукуват под тепетата, щели да се организират групи. Автобус от градския транспорт по линия № 7, да речем, продължава маршрута си до Испания, за да отведе затъжените хорица. Друг пък от линия №20 ще се отбие до Франция.
Всъщност какво ще се случи след като Славчо този път не си остане само с балотажа, ще разберете всичко, стига да си пуснете ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ВЕФ-а.

Публикувана на
22 Септември 2023 година