Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

7 съвета за отглеждане на рози в саксия

Още преди да купите роза в саксия, е добре да проверите нейното състояние.
Здравият екземпляр има твърди, плътни листа с наситено зелен цвят. Освен това има много пъпки и развити цветове. От друга страна, ако наблюдавате някакви промени по растението, трябва да сте наясно, че то няма да се развие правилно в дома ви. Поради тази причина подборът е много важен.
Вижте 7 съвета за отглеждане на рози в саксия.
1 Избери правилната саксия
Всъщност, ако сте решили, че ще отглеждате рози в саксия, трябва да започнете с избор на подходящ съд, в който да ги засадите. Колкото по-голяма е саксията, толкова по-добре, защото този тип цветя имат развита коренова система, която се нуждае и от допълнително пространство, за да расте.
Освен това по-голямата саксия задържа почвата по-дълго време влажна, което е във ваш плюс. Изберете светла саксия, за да не привлича твърде много слънцето върху себе си и това да води до изсъхване на почвата. На всеки 3 години минавайте на по-голям размер.
2 Заложи на подходящ сорт
Не всички рози са подходящи за отглеждане в саксия. Не се препоръчва да опитвате с катерливи сортове или пък с такива, които се радват на едри цветове, защото ограниченото почвено пространство няма да може да ги изхрани. Търсете мини сортове или заложете на храстовидни рози.
3 Осигури добър дренаж
За да не се разболее бързо вашата роза, трябва да й осигурите добър дренаж. Уверете се, че саксията разполага с достатъчно отвори и проверете дали водата се оттича, защото в противен случай има опасност корените да изгният.
Помнете, че розите трябва да се поливат редовно - в най-горещите седмици може да се наложи и всеки ден. Поливайте, когато видите, че горният слой почва е засъхнал, а отдолу пръстта е леко влажна. Поливайте сутрин и внимавайте да не мокрите много листата, защото розите могат да хванат гъбички или да се разболеят.
4 Не забравяй да подхранваш
Розите искат богата, хранителна почва, за да растат здрави и да цъфтят. Инвестирайте в по-хубава почвена смес и я комбинирайте с компост за естествено подхранване. Отделно всеки месец добавяйте специализирана тор за рози, но към края на лятото спрете с подхранването, ако искате цветето да презимува на открито.
5 Дай на розите слънце
Розите са светлолюбиви цветя, затова трябва да им осигурите поне 5-6 часа постоянно слънце. Ако зимата имате възможност да приберете саксията вътре, поставете я на южен или западен прозорец.
6 Редовно почиствай
Розите няма да цъфтят или да оцелеят дълго, ако не ги почиствате от прецъфтели цветове или изсъхнали листа. Ако отглеждате многогодишен сорт, трябва всяка пролет да подрязвате растението и да махате изсъхнали или повредени клони и стъбла.
7 Пази розите от вятър
Когато избирате къде да сложите саксията с рози, освен за слънчева светлина трябва да гледате и за вятър и течения. Розите обичат да са на завет, защото иначе лесно се нараняват и разболяват, а и почвата изсъхва по-бързо, което налага по-често поливане./розали

Публикувана на
23 Септември 2023 година