Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Лорд Минчев за блондинките, питали се помежду си има ли разлика между Иран и Ирак

Много се смея на онзи кратък виц за блондинки, в който еднатa попитала другата как е по-правилно да се каже - Иран или Ирак. И как да не е смешно, като все още се бърка хипотеза с хипотенуза, да не говоря за Москва и Лондон, които според родните моделки са столици на държави, нямащи нищо общо с реалността.
Не се изисква от съсловието на красотата да познава колосите в музиката или архитектурните стилове, но онзи ден ме уверяваха колко Барок бил уникален унгарски композитор. Попитах не с насмешка - ама, този който е роден в Надсенмиклош ли или за някой друг става дума. Изгледаха ме като пълен невежа, като пържена тиквичка с конфитюр от къпини, обърнаха си главата към тяхната собствена текила и ме оставиха сам в неосведомеността си.
Та, истината е, че няма композитор Барок, но има Барток, Бела Барток. Някои силиконови джуки, попитани дали са чували името Кокошка, се смеят неистово и твърдят, че една приятелка на село имала много от тях. Колко много, не вярвам на ушите си, да имаш няколко Кокошка си е истинско състояние.
И иди разправяй на филанкишията, че Кокошка е Оскар и не снася яйца, а е нанасял бои с огромна художествена стойност. Изобщо да се спори днес с мравуняците от Тик-Ток и родените с дистанционно в ръце е губи-време. Но бъдещето поставя пред нас изисквания, с които не може да се съобразим и колебанието дали Гогол не е печатна грешка на Гугъл е вече исторически неправдоподобно, абсурдно и жалко.
И не е така оскърбително първичното невежество, колкото натикването му в лицето, с нахалство и позорна несъобразителност. Българската поговорка „Три пъти мери, веднъж режи“ може да бъде в полза, но кой ти гледа премъдрости в храма на социалните мрежи.
Иде ми вече да вдигна ръце от подобни непукисти, но бих вдигнал ръце към небесата за да изпрося още знание и милост за тях.труд

Публикувана на
23 Септември 2023 година