Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Хирурзи трансплантираха сърце от прасе на умиращ мъж. Жив е!

Хирурзи трансплантираха свинско сърце на умиращ мъж в опит да удължат живота му - това е едва вторият пациент, подложен на подобен експеримент. Два дни по-късно мъжът вече разказваше вицове и можеше да седи на стол, съобщиха в петък лекари от Мериленд, съобщава БТА като цитира АП.
58-годишният ветеран от военноморските сили е бил изправен пред почти сигурна смърт от сърдечна недостатъчност, но според лекарите от Медицинския университет в Мериленд поради други здравословни проблеми не е отговарял на условията за традиционна сърдечна трансплантация.
„Никой не знае от този момент нататък. Сега поне имам надежда и шанс“, казва пациентът Лорънс Фосет от Фредерик, Мериленд, във видео, записано от болницата преди операцията в сряда. „Ще се боря със зъби и нокти за всеки дъх, който мога да поема“, добавя той.
Въпреки че следващите няколко седмици ще бъдат критични, лекарите са развълнувани от добрата ранна реакция на организма на Фосет към свинския орган.
„Знаете ли, все още не мога да повярвам - как говоря с човек, който има свинско сърце“, казва д-р Бартли Грифит, който е извършил трансплантацията. Той добави, че лекарите се чувстват „много горди, но, знаете, и под голямо напрежение“.
Миналата година същият екип от Мериленд извърши първата в света трансплантация на генетично модифицирано свинско сърце на друг умиращ мъж - Дейвид Бенет, който оцеля само два месеца.лупа

Публикувана на
24 Септември 2023 година