Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Може да ви убие

Учените са на мнение, че соковете от различни плодове и зеленчуци са полезни за нашия организъм. Те се консумират лесно, а в същото време тялото ни си набавя нужните витамини и минерали.
Оказва се обаче, че един от тези сокове може да е изключително опасен и дори смъртоносен. Той може да бъде полезен по време на сутрешното хранене, но учените са установили също, че свойствата му се променят в зависимост от това с какви лекарства се смесва. Сокът от грейпфрут може да блокира действието на ензимите, които разграждат определени лекарства. Сокът от грейпфрутне бива да се консумира, ако пиете лекарства. Причина за това са веществата бергамотин и дихидроксибергамотин, които се съдържат в меката сърцевина на грейпфрута и които действат като инхибитори на специфичен ензим, важен за обмяната на редица вещества. Проблем представляват най-вече всекидневната и продължителна консумация на грейпфрут или сок от него, особено за жени в и след менопауза, заради рисковете от развитие на рак на гърдата. Причина за това са съставките, които блокират ензима в червата P450 3A4, който е важен за производството на естроген.
Ако приемате каквито и да е лекарства, въздържайте се от ядене на грейпфрут или пиене на сока му, тъй като той въздейства върху абсорбирането на над 50 лекарствени средства. Веществата в сърцевината или сока намаляват ефективността на медикаментите и могат да доведат до сериозни проблеми, особено ако сте хронично болни. Ако пиете противозачатъчни, можете да се окажете бременна, а причината да се окаже грейпфрутовата диета. Освен това, ако се забави разграждането на приетите лекарства, те се задържат, дозите се смесват, а натрупването им в кръвта може да доведе до отравяне.
Счита се, че някои от лекарствата, върху които има въздействие грейпфрутът, са за лечение на висок холестерол, високо кръвно, за стомашно-чревни болести, за полова мощ, за алергии, грип, синузит, както и за сърдечно-съдови болести. Той въздейства и на поемането на психотропни, приспивателни и противоепилептични медикаменти, като може да има токсичен резултат.

Публикувана на
24 Септември 2023 година