Новина от категория България
Архив на публикациите

Миньори и енергетици готови да блокират страната

Напрежение в сектор "Енергетика", след като Министерският съвет заложи гласуването на териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник в дневния си ред. Това стана повод енергетиците да обявят ултиматум за оттегляне на точката. Готвят се и за нов национален протест.
"За пореден път сме свидетели на задкулисни игри и скандални решения, които се вземат в НС и МС, без да бъдат обсъждани със социалните партньори", коментира Деян Дяков от КНСБ.
В тези планове е разписан преходът от въглищни централи към по-екологични алтернативи и запазването на работните места в регионите Стара Загора, Перник и Кюстендил. Според синдикалистите новите териториални планове не са обществено достъпни, а предвиждат част от предвидените пари да отидат към 20 частни фирми.
"Забележете най-скандалното - не се очаква въглищни мощности да имат участие в енергийния микс след 2035 година", допълни Дяков. И поставиха ултиматум - или точката да бъде изтеглена, или блокират страната.
В бърз порядък властта направи крачка назад и отмени разглеждането на точката от днешното си заседание.
"Териториалните планове трябва да бъдат финализирани и изпратени към Европейската комисия до края на месеца. Моята лична позиция е, че България трябва да се възползва от тези средства", заяви финансовият министър Асен Василев.
Въпреки дадения заден ход, синдикалисти и енергетици обявиха, че не са доволни. Признаха, че са готови на крайни синдикални стачни действия. /лупа

Публикувана на
28 Септември 2023 година