Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Кметът на Пазарджик харчел повече, отколкото му е заплатата, НАП го погна

Тодор Попов най-сетне падна в лапите на НАП! Инспекторите от приходната агенция са установили драстични разминавания в парите на проваления кмет на Пазарджик – прибира официална заплата от 3000 лева на месец, а само за две нощувки в топ хотел е пръснал над 4000 лв. Ето какво пише негов стар опонент Благо Солов:
НАП констатира укрити доходи от Тодор Попов? Харчел по 4 бона за нощувка в баровски хотел. За три посещения платил близо 15 000 лв.
Срещу него има издаден данъчен ревизионен акт за установено несъответствие между официално декларираните доходи и реално направените разходи.
За тази проверка и последвалото дело не се дава никаква публичност, защото пиарите на кмета се страхуват, че скандалната информация и констатациите, включени в ревизионния акт на инспекторите от приходната агенция, могат да се отразят негативно на обществения имидж на градоначалника точно преди местните избори.
Експертите от НАП, които са извършили задълбочена проверка на всички приходи и разходи на градоначалника, са съставили ревизионен акт с констатации, че харчи повече отколкото получава. Актът е съставен на 22.05.2023 година.
Първата административна инстанция е отхвърлила жалбата на Тодор Попов срещу акта и сега той се гледа на втора инстанция в Пазарджишкия административен съд.
Някои от констатациите на НАП са много интересни и пораждат нови въпроси към градоначалника.Ето само една част от тях:
Как при гласувана от Общинския съвет заплата за кмета от малко над 3000 лв. месечно, Тодор Попов си е позволил да плаща над 4000 лв. за престой в президентския апартамент на луксозния хотел „Кемпински гранд арена“ в Банско само за 2 нощувки ?
За да сме максимално коректни, кмета на Пазарджик и заплатил сумата от 4087,10 лв. за 2 нощувки на 12 и 13 януари 2021 година.Луксозният V.I.P. апартамент в 5-звездния хотел предлага елегантна атмосфера, уют и уединение на площ от 240 кв.м.
Апартаментът разполага с две спални, две бани, тоалетна за гости, обширна дневна стая луксозна мека мебел и камина, с допълнително помещение за хранене, бар, 50-инчов телевизор и конферентна зона за 10 човека. Банята е изработена от италиански камък и e обзаведена с мраморни мивки с екологични филтри, частна сауна и парна баня, джакузи и 32-инчов телевизор. Има и пряка връзка със SPA центъра на хотела.
Кметът ползвал както президентския апартамент, който е включен в елитната класация „Топ 101 апартамента в света“ на списание „Еlite Traveler“ заедно с други супер луксозни имоти в целия свят, така и другото V.I.P. помещение в хотела – луксозния панорамен апартамент.
За 3 посещения в хотела за по 2-3 дни през месеците януари, август и октомври 2021 година е платил общо 14 876,31 лв.Целият му деклариран доход за 2021 година обаче е около 35 000 лв.
Излиза, че само за 8 дни той е похарчил почти половината си декларирани доходи ?!?При проверката са констатирани и други интересни данни.
Например как общински служител от най-близката обкръжение на кмета периодично е внасял суми с неизяснен произход и в голям размер по личната банкова сметка на Тодор Попов.
Той упорито отказва да обяви публично какви са личните му доходи, преди началото на кампанията за кметските избори.народбг

Публикувана на
29 Септември 2023 година