Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

30 000 шопи у нас стават сърби

Северозападна България периодично се обикаля от сръбски емисари, които агитират, че шопите и торлаците са сърби. Вече се говори за 30 хиляди сърби в България. Това заяви пред Lupa.bg историкът доц. Спас Ташев.
Белград извършва директна сръбска пропаганда в Северозападна България, например в Монтана, Видин и Белоградчик.
„Изпраща свои емисари, които агитират населението, че не е българско, а шопско и торлашко. През последната година пак със съдействието на лица, свързани със Сърбия, България бе изместена от международния проект „Кирило-Методиеви пътеки“ и на нейно място бе включена Северна Македония. Мотивът бе, че страната ни нямала нищо общо със Солунските братя. Къде са службите, че не са забелязали тези емисари толкова години?!”, пита историкът.
Интересен факт е, че югославското направление в II Главно управление на ДС е било запазено след 10 ноември. След разпадането на Югославия то е станало сръбско. След Демокрацията бяха закрити английския, немския и американския отдел по линия на контраразузнаването в ДАНС и създаден руски. Увеличена бе дейността на служителите в сръбското звено. Тогава се вербуваха хора, които например се занимаваха с контрабанда на забранени стоки. Идеално място за това бе Калотина. Какво обаче ДАНС прави по отношение на Сърбия, след като тя развива активно своята дейност у нас? Белград с помощта на Русия създава напрежение между София и Скопие.лупа

Публикувана на
29 Септември 2023 година