Новина от категория България
Архив на публикациите

Водни оръдия и сълзотворен газ срещу бунта на енергетиците

Хиляди енергетици затвориха Международен път Русе-Свиленград край гр. Гълъбово в знак на протест срещу Териториалните планове за справедлив преход (ТПСП) и скоростното закриване на българската енергетика.
Справедливият гняв на заетите в енергетиката ескалира в серия блокади, които днес затварят главни пътни артерии при Хаимбоаз, Е – 79 – пътен възел Бинека и пътен възел Даскалово, магистрала Европа при Драгоман и кръгово кръстовище на Дунав мост в Русе.
Полицията се закани, че праща сълзотворен газ и водни оръдия и към магистрала Е79, където на 2 основни точки край Перник и Дупница има струпване на автомобили на миньори и енергетици.
Енергетиците са категорични, че ще отстояват до край правото на справедлив енергиен преход и правото на труд. Решимостта им не се сломи дори след заплахите за нечовешки глоби от порядъка на 7000 лева, с които се опитаха да ги стреснат за да се откажат.
„Нито крачка назад няма да направим докато някой в тази държава не чуе и не изпълни обещанията“, скандираха трудещите се в енергийния бранш.
Багери, самосвали, леки и тежкотоварни автомобили ще тръгнат за София другата седмица, ако никой не чуе енергетиците днес.
“Пратиха ни полиция, жандармерия, пръскаха ни със сълзотворен газ. Малка е тази цена за голямата кауза която отстояваме. Няма да ни уплашат. Повече ще ставаме”.
„Явно само правителството не разбира, че застрашава сигурността, икономиката, хората Те какви цели смятат че постигнат като и ни затворят“ бяха част от гневните коментари.клюкибг

Публикувана на
29 Септември 2023 година