Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Алкохолът ни състарява

Ново изследване, основано на генетично изучаване, показва пряко въздействие и ускорено биостареене на тялото ни заради алкохола.
Алкохолът уврежда теломерите (окончанията на хромозомите), а именно те ги защитават от вредни въздействия. Дължината на теломера се приема като индикатор за биологичното стареене. Ако теломерите станат прекалено къси, клетките губят способността си да се делят и могат да загинат. По-ранни изследвания са свързвали по-малката дължина на теломерите с някои заболявания, отговорни за стареенето, вкл. болест на Алцхаймер, рак, исхемична болест на сърцето.Изводите са: употребяващите 10 чаши от по 250 мл вино на седмица губят 1-2 години от живота си, в сравнение с тези, които пият по 2 чаши същото количество на седмица. И това се вижда по дължината на техните теломери. А онези, които имат болести, асоциирани с употребата на алкохол, се оказали с още по-къси теломери и губят 3-4 години от живота си в сравнение с контролната група.
Най-лошото е, че дори малко количество алкохол уврежда теломера. Учените обясняват всичко това с повишения окислителен стрес и възпалението. А именно процесът на разтваряне на етанола произвежда окислителни съединения, увреждащи ДНК и понижаващи нивото на антиоксидантите.
Друго ново изследване показва, че дори „умерената, средна“ употреба на твърд алкохол, която се смята за безобидна от много хора, също вреди на мозъка. Изследването е проведено от екип от Пенсилванския университет по данни от 36 000 възрастни. Установило се, че алкохолът в лека и умерена степен на употреба е свързан с намаляване на общия обем на мозъка. И колкото повече пиете, толкова по-категорична е тази връзка.
Например, при 50-годишните, които всеки ден пият по 1 бира или чаша вино, измененията в мозъка съответстват на двегодишно стареене. Ако се премине на три единици алкохол на същата възраст, измененията в мозъка ще са равни на 3,5 години стареене. Учените отбелязват, че тези резултати противоречат на данните, огласени по-рано за безопасни дози алкохол. И припомнят, че има убедителни доказателства за това, че злоупотребата с алкохол предизвиква структурни изменения в мозъка, в т.ч. сериозно намаляване на сивото и бялото вещество.

Публикувана на
01 Ноември 2023 година