Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Ренета Инджова без да си поплюва

Ренета Инджова е първата и единствена жена министър-председател на България в 84-тото служебно правителство. Също така е била и кандидат-кмет на София и кандидат-президент на България и председател на Националния статистически институт.
– Г-жо Инджова, накъде отива България и как Вие, като бивш премиер, определяте днешната политическа ситуация?
– Ходенето до никъде е нещо, което ние знаем как се прави, въпреки че винаги се убеждаваме, че отиваме на най-доброто място, тъй като се мислим за най-добрите. А страната постоянно и необратимо се превръща в икономическа руина, от която не може да се извлече никаква смислена политика, освен грабеж и разсипване на каквото е останало от ресурсите и потенциала ни.
Тези, които са се хвърлили да управляват, аз още като ги видях за пръв път, ги оприличих на рейнджъри, рейдъри, скакалци, които са пуснати да опоскат една територия. Това са те – прилетелите от незнайно къде старт-ъпъри, IT-та, поколенчески реплики и биологически наследници на номенклатурата от до 1989г. Странно защо нашите сънародници не се впечатляват от преродените комунисти, защото те сега наричат себе си либерални демократи.
Ужасното е, че народ, принуден към сеирджилък – да наблюдава и понася пасивно пораженията и мъките на един погром, осъществяван над него, не дава никакви признаци на осъзнаване, още по-малко на готовност за борба. Пораженията от сегашното управление няма да са преодолими, а напротив – те са вече фатални и необратими с последствията си. Най-вероятно сме във вторите 45 години на унищожение на България.
Казвам това по случай 10 ноември, няма значение коя година сме… Тече бавен, невидим за не-умните и не-красивите, процес на реставрация. На какво? – на каквото бяхме, на каквото ни лъжеха, че ще станем, на каквото сме неспособни да станем… На въпроса Ви накъде вървим може да се отговори просто – към Нищото. Не познавам друг народ с такова умение и усърдие да прави това.
– Задава се лавина от промени в данъчното законодателство на държавно и местно ниво. Какъв е Вашия прочит като икономист, финансист и държавник?
– Когато всичко се е провалило действително данъците са последния рупор на едно неспособно управление. Само че чрез повишаване на данъци няма да може да се преодолеят дефектите на бюджета: нито ще се изпълнят надценените приходи, които се залагат в него, нито ще има ресурс за свръх разходите – като например капиталовите разходи щели да се увеличат от 5 на 12 млрд. лв.! Записваме толкова, колкото възнамеряваме да отклоним или „усвоим” за други цели!!!
Всички бюджетари и експерти знаят за какво става дума и както никога е въпрос на дълг и отговорност да не допуснат това.аферабг
А това, че от населението с непосилно данъчно облагане искат да решат проблемите на страната, е последното доказателство за непригодност и зла умисъл на властта. Икономическо убийство на всички с изключение на онези, на които е спестено да плащат данъци – на големите олигарси, на тези, които държат инфраструктурите, на тези, на които не знаем въобще какво пият и какво плащат.
В крайна сметка чрез държавен бюджет и държавна политика на рекет и грабеж може да се унищожи една цяла територия.

Публикувана на
15 Ноември 2023 година