Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

В събота вечерта у нас нахлу ураганът „Фредерик“

На фона на лошото време в съботния ден, очаква ни още по-голяма опасност тази вечер - бурята "Фредерик", нахлуваща с ураганни ветрове и обилни валежи.Първият снежен ден довя буреносни ветрове, паднали дървета, а на места преспи от сняг.
В цялата страна се подават сигнали за паднали дървета и опасност поради силните ветрове.Продължава да е в сила жълт код за опасно време в Южна България и оранжев код за - Северна и Югоизточна България.
Първият сняг довя и първите проблеми по пътищата на България. Затвориха „Беклемето“. Временно е ограничено движението за МПС над 12 тона по път II-35 Троян – Кърнаре поради силния снеговалеж, предупреди АПИ още по обяд.
Сняг затрупа и „Петрохан“, но пътищата бяха своеверменно разчистени. Снежна покривка има на „Боровец“ и „Мальовица“, заснежено е по пътя за Самоков.
Мокър сняг има на проходите "Рожен", "Пампорово", "Превала" и на връх Перелик, информира Областното пътно управление – Смолян.
До областните управители бяха изпратени указания за предприемане на допълнителни мерки във връзка с очаквани силни ветрове и валежи.
От дирекцията съобщиха, че в Националния оперативен център е постъпила информация за метеорологичната обстановка, според която предстоят силни ветрове и валежи.
Метеоролозите предупреждават за нахлуването на бурята "Фредерик" у нас. Ще ни засегне периферията й, по данни на Meteo Balkans.
Очаква се до неделя на обяд циклонът ще се премести от територията на България. В нощта срещу неделя се очакват интензивни валежи, като в Източна България количествата ще надминат 50-60 литра на квадратен метър с риск от наводнения. Очакват се и обилни снеговалежи, особено по планинските пътища и проходи на Централна и Източна Стара планина, информира и Sinoptik.bg.

Публикувана на
18 Ноември 2023 година