Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

С петима пловдивчани новият кмет ще вдигне града на крака

Пловдив никога не е бил по-зле. Градът е в хаос. Това никой не отрича. На Херкулес няма да му е по силите да разчисти авгиевите обори под тепетата. Кой как е виновен за това дередже, няма никакво значение. Актуалната тема днес е една – как пловдивчани да се почувстват отново, че живеят в културна столица на Европа, а не в някакво населено място с изтекъл срок на годност.

Динко ПЕТКОВ


Изборите за нова местна власт минаха. Резултатът е известен. Оптимистичен избор за градоначалник. И многоцветен Общински съвет.
Новоизбраният градски управник Костадин Димитров няма ден време да си отдъхне от изборната борба. Яхна кметския кон. По стойката му се вижда, че има осанка на умел ездач. Вече постигна и първи, много важен за бъдещето на Пловдив, успех. Постла си, казано по народному, в местния парламент. Нещо, което още не могат да направят в София, във Варна, в Пазарджик и ред други градове. На жълтите павета ситуацията даже изглежда безнадеждна – не могат да се разберат кой да им е шеф на Общинския съвет. Нищо чудно там да има нови избори.
В шарения пловдивски парламент още от раз си избраха най-известния кум у нас да им е начело – Атанас Узунов. Първите му приказки бяха, че ще работи с всички представени партии и коалиции. Няма да ги дели.
Още преди балотажа Костадин Димитров си осигури мнозинство от вече избраните общински съветници. Най-малко 26 от тях ще бъдат зад него. Плюс още двама. Опозицията ще бъде с ролята на статист. Е, твърди, че ще е конструктивна. Но и да иска, няма да е задното колело, което ще блокира кмета.
В Общинския съвет Костадин Димитров ще има съмишленици. Ще работят за Пловдив. Без да превръщат сесиите в Четвъртък пазар. И в между партийни попръжни. Това вече е добър знак за пловдивчани.
Градът обаче е в окаяно състояние. Пред фалит. С дупки в бюджета. Като овехтяла дреха е. Не е за гледане. А за живеене е мъка. Костадин Димитров в момента си подрежда управленския екип. Негово право е да си избира с кои ще мъкне кръста 4 години. Няма да сгреши, ако неофициално потърси помощ извън тези, които си определи за помощници и без да разчита само на подкрепата в Общинския съвет.
Човек е с тримандатен опит като успешен кмет на район „Тракия“. Наясно е, че във филма на Пловдив ролята му вече ще е главна. И сам трябва да си е режисьор, за да не се получи някоя сапунка. За да се получи, важно е, както правят в най-успешните филми, да си има и външни съветници. Да си подбере нещо като неформален съвет от хора врели и кипели, знаещи 3 и 300, имащи поне два изхода от всяка заплетена ситуация.
Поради липса на място, ще избегна обясненията как „Пловдивмедия“ достигна до вариант за видни пловдивчани, с чиито съвети новият кмет ще изправи Пловдив на крака. Разчитахме главно на мнението на пловдивчани.
1.инж. Никола Добрев. Измъкнал Комбината за цветни метали от угрозата да бъде затворен, до най-модерното металургическо предприятие в света. От предприятие, което навремето се търсеха с какви ли примамки металурзи, днес да се търсят връзки, за да те назначат там. От тровещ областта, до внедряване на технологии за чисто производство.
2. Георги Гергов. Бизнесменът, бегач на дълги разстояния. С най-много врагове. И с най-много приятели. Охулван как ли не. Фактите обаче обезсилват всичките му противници. Имащ изход от всякакви улици без изход. Бил играч, но играещ за отбора си. А защо този отбор да не са само неговите работници и служители. А пловдивчани!
3. инж. Пламен Панчев. Основателят наТракия икономическа зона. Обединил 6-те индустриални зони околоПловдив. Кой по-добре от него знае как да бъдат привличани чужди компания да стъпят в Пловдив и да осигурят нови работни места за пловдивчани.
4. В Пловдив има 10 висши учебни училища. С над 26 000 редовни студенти. От тях над 17 000 са от чужбина. Те се оказват със сериозен икономически принос за града. Тук допитването на „Пловдивмедия“ се затрудни. Трудно се оказа кой от ректорите на пловдивските институти да бъде включен в неформалния кметски съвет. Може ще е най-удачно и десетимата им ръководители да бъдат приобщени. Всеки от тях имам какво да каже, ако кметът се обърне към него.
5. Недялко Славов. Писател от Пловдив, който е европейска марка. Не само това е причина да бъде препоръчан в кметския съвет. Той е в час с всяка културна дейност под тепетата. Бил е ръководител на културната дирекция към общината. Знае кой кой е в културата на града. От най-малките. До знаковите имена. Едва ли ще се намери някой, който да реагира след негов съвет към кмета: Ама, Деко, не си прав!“.
Пловдив вече има нов градоначалник. Гласували - негласували за него, това вече няма значение. И за него. И за пловдивчани. Важното е едно. Той се е заел да възроди Пловдив. Кой е против това!?

Публикувана на
18 Ноември 2023 година