Архив на публикациите

Откритие! Имаме още един орган в тялото

Само пет органа – мозък, сърце, черен дроб, поне един бъбрек и поне един бял дроб са абсолютно необходими за живота. Това означава, че не всеки орган е необходим за оцеляване, но въпреки това има своя функция.
Именно във връзка с органите в тялото ни е последното откритие на швейцарски учени. Те са открили още един орган и са го нарекли "ексклузивния".
Той играе важна роля във функционирането на имунната система, разказва списание Molecular Biology of the Cell (MBoC) и се намира в цитоплазмата на клетките. Ексклузивът действа като бариера за външни патогени, вируси и бактерии, като им пречи да проникнат в клетъчното ядро и да заразят хората.
Благодарение на авторите на важното откритие, учени от Института по биохимия, Eidgenössische Technische Hochschule Zürich, има възможност за бързо развитие на нови изследвания, свързани с лечението на автоимунни заболявания *, тъй като разбирането на механизмите на ексклузива може да доведе до разработването на нови стратегии за борба с подобни заболявания..
Вярно е, че „новият“ орган все още далеч не е нов – той съществува в живите организми от появата на най-простите форми на живот на Земята. Това само подчертава огромното значение на ексклузива за живота на различни организми за значителен период от време./ zdrave.to

Публикувана на
20 Ноември 2023 година