Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Най-после да сме в нещо първи в Европа

Женският национален отбор на България по шахмат спечели европейската титла на шампионата на Стария континент в Будва, Черна гора. В последния кръг нашите "лъвици" спечелиха с 2,5:1,5 точки срещу считания за фаворит за трофея отбор на Грузия и окупираха върха с 8 точки.
За да грабнем златните медали трябваше Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Гергана Пейчева, Виктория Радева и Белослава Кръстева да не загубят в последния мач от деветия кръг срещу поставеният под №1 тим на Грузия.
Втората за световната купа по шахмат Нургюл Салимова направи реми на втора дъска с грузинката Нино Бациашвили на 18-ия ход. След нея на първа дъска бившата световна шампионка Антоанета Стефанова пребори Бела Хотенашвили, но за съжаление Белослава Кръстева загуби от Саломе Мелия на четвърта.
Решаващата партия се оказа на трета дъска, където Гергана Пейчева спечели срещу Лела Явакашвили след изнурителна битка, в която беше близо до загубата, завършила в 83-ия ход. Двете разиграха вариант Нимцович в Новоиндийска защита и още от дебюта позицията на дъската бе изравнена, но и много сложна. На 30-ия ход Джавахишвили успя да спечели пешка, което ѝ даде леко предимство.
Шест хода по-късно Пейчева възстанови материалното равенство на дъската, но инициативата остана у играещата с черните фигури грузинка.
Партията продължи да бъде много вълнуваща, а Пейчева изглеждаше загубила. Българката обаче показа изключителна непримиромост и в крайна сметка не само изравни играта, но и успя да се добере до победата след близо 6 часа игра, карайки Джавахашвили да се предаде на 83-тия ход.
Това е първо класиране на България в "Топ 3" от създаването на отборното европейско първенство както при мъжете (от 1957 г.), така и при жените (от 1992 г. насам)./Lupa.bg

Публикувана на
21 Ноември 2023 година