Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Бобито развя бял байрак, новият БФС-крал щял да е Кралев

Борислав Михайлов подаде оставка като президент на Българския футболен съюз. Това обяви самият той след събирането на Изпълнителния комитет. Така чаканата от футболните фенове в страната оставка идва 11 дни след най-сериозните протести, които се проведоха преди европейската квалификация срещу Унгария на 16 ноември. Тогава се стигна до кървави сблъсъци между фенове и полиция, а София заприлича на бойно поле.
Процедурите около тази оставка обаче не са толкова прости. До 10 дни ще бъде свикан нов Изпълком, на който ще се насрочи дата за Конгрес, когато би трябвало всички регистрирани клубове в страната да изберат своя нов. Именно тогава ще бъде официално приета оставката на Михайлов, а не днес, когато той я подаде.
Приемането на оставката на самия Конгрес означава едно, че Борислав Михайлов няма да може да бъде кандидат за президент. Така след малко над 18 години него начело, БФС ще има своя нов президент, което по всяка вероятност ще се случи в последните дни на март 2024-а.
Това е вторият случай в 18-годишното управление на това ръководство, в което Борислав Михайлов подава своята оставка. Предишният сбе през октомври 2019-а, когато непосредствено след европейската квалификация срещу Англия и разразилият се расистки скандал, оставката на Михайлов бе публично поискана от тогавашния премиер Бойко Борисов и министърът на спорта Красен Кралев, като часове по-късно оставката бе факт. Шест месеца по-късно обаче той промени решението си и оттегли своята оставка, като продължи да управлява БФС до днес, което е вече малко над 18 години след първото му изибране на поста.
„Искам да ви успокоя, че подадох оставка. Откакто се завърнах във футбола, всички бяха подложени на нечуван натиск, клевети и агресия. Въпреки това, изпълнихме голяма част от целите, които бяхме приели на последния Конгрес. Националният отбор не се представи на ниво, както всички искахме. Когато е топка, няма как да имаме гаранции за успех.", заяви Бобито.
делегати са тези, които работят ежедневно и те избират президентът на БФС. Аз пожелавам да не се намесвате на следващия президент на БФС. Радвам се, че ме държахте във форма“, каза Михайлов.
"Предполагам, че лицето Красен Кралев ще е наследникът на Борислав Михайлов. ", заяви адвокат Георги Градев.

Публикувана на
27 Ноември 2023 година