Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Спасиха блокирани туристи над Храбрино

Успешно приключи спасителната акция на 25-ма туристи, отседнали в хижа „Академик“ над село Храбрино през изминалите два почивни дни. Семействата от Панагюрище и Пловдив, посрещнали първия сняг в планината, но суровите зимни условия и недостатъчната им подготовка, им попречили да се върнат в града.
Около 8.00 часа вчера в пожарната служба е получен сигнал с искане за съдействие и евакуация. Към мястото, което се намира на 4 км. над село Храбрино,е потеглил екип от петима служители на Сектор СОД.
Придвижването им към хижата се оказва почти невъзможно,защото пътят е заледен и непроходим,- затрупан с паднали дървета и клони. Спасителите започват разчистването му. Към тях се присъединяват и доброволци от формированието на село Марково.
Междувременно е получено и искане за оказване на медицинска помощ на двама от туристите. Директорът на пловдивската пожарна веднага организира изпращането на два транспортни буса на пожарната, както и медицински екип към най- близкото проходимо място – римският мост, който води към хижата.
След близо 5 часа, акцията по спасяването на семействата приключва успешно. Медицинският екип от Спешна помощ е прегледал мъж с рана на крака, а жена е транспортирана в лечебно заведение, заради травма на крайник. За живота и на двамата няма опасност.

Публикувана на
28 Ноември 2023 година