Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

В петък грейва Коледната елха на Пловдив

Светлините на коледното дърво пред сградата на община Пловдив ще грейнат на 1 деквмри от 17.30 часа. На същото място малко по-рано от 16:00 ч., концерт ще изнесе Биг Бенд Пловдив, с диригент Николай Гешев. Това е първото събитие, което Община Пловдив организира за пловдивчани и гости на града по повод предстоящите Коледно-новогодишни празници.
Светлините на коледното дърво над покрития фонтан в 17.30 часа ще бъдат запалени от кмета на Костадин Димитров. Негови помощници ще бъдат малчуганите от Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс – Пловдив с диригент Милка Толедова, музикален съпровод Юлия Петрова и 7 - годишната Катерина Кънева от Арт Войс Център с музикален педагог - Руми Иванова, която ще изпълни песента „Коледа е тук“. Макар и само на 7 г. Катерина е носител на Гран При и над 20 златни медала от конкурси по пеене. Участвала е в концерти с Биг Бенд Пловдив както и три концерта с КуКу Бенд. Ще помага и любимия Дядо Коледа, който ще забавлява малчуганите и техните родители и в празничните дни – 24, 25, 26 декември. На финала в петък небето ще се озари от светлините на празнични фойерверки.
Елхата, която е висока 13 метра, с над 4 хиляди зелени клончета, отново ще изглежда внушително. Изработена е от единствения на Балканите производител на елхи, който се намира в град Раковски. Тя тежи около 1 тон, а заедно с украсата - 1.5 тона. Тази година са подменени части от светлинната и декоративната украса на елхата.
Ето и празничната програма за Коледните и Новогодишни празници в Пловдив:
1 декември, 16:00 ч., Площад „Стефан Стамболов“
Концерт на Биг Бенд Пловдив, с диригент Николай Гешев
1 декември, 17:30 ч., Площад „Стефан Стамболов“
ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ЗАПАЛВАНЕ НА СВЕТЛИНИТЕ НА КОЛЕДНАТА ЕЛХА с участието на Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ при ЦПЛР ОДК Пловдив, диригент Милка Толедова, музикален съпровод - Юлия Петрова, Катерина Кънева, 7 г. от „Арт Войс Център“ с муз. педагог Румяна Иванова и дейното участие на Дядо Коледа.
2 декември, 10:30 ч., Регионален археологически музей
„Хляб и зрелища: игри и забавления от древността“, безплатна беседа от ежемесечните събития на музея „Археология за всеки“. Местата са ограничени, необходимо е записване на телефон 032/624 339, в социалните мрежи на музея или на място.
3 декември, 11:00 ч., Къща на д-р Стоян Чомаков - постоянна експозиция на Златю Бояджиев.
Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Работилница за тематични рисувани торбички. Посвещава се на честването на 120 години от рождението на Златю Бояджиев.
3 декември, 19:00 ч. , Дом на културата „Борис Христов“
„Срещи в Тракия“ – коледен концерт с участието на студентски танцов състав „Пълдин“ и детски танцов състав „Марица“.
Входът на събитието е с покани.
5 декември – 31 януари 2024 г., Площад „Римски стадион”
Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Екстериорна изложба „Вратите на вярата”
5 декември, 17:30 ч. , Площад „Атанас Кръстев” (лапидариума)
Празник „Светлина и надежда в Стария град“: ЦЕРЕМОНИЯ ПО ЗАПАЛВАНЕ НА СВЕТЛИНИТЕ НА КОЛЕДНОТО ДЪРВО и начало на традиционния празничен форум Светлина и надежда в Стария град, съвместно с представители на етноси и общности в Пловдив.
Музикални домакини на церемонията: коледари от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ - специалност „Танцьор“ и Детска вокална формация „Омайниче” с ръководител Таня Орманова.
5 декември-31 декември, 18:00 ч., Изложбена зала „2019“
Откриване на Годишна изложба на Дружество на пловдивските художници и награждаване.
6 декември, 16:00 ч., Стълбите на „Каменица“ – Концерт на Духов оркестър-Пловдив с диригент Николай Гешев
6 декември, 18:30 ч., Епископската базилика на Филипопол
Празник „Светлина и надежда в Стария град“: „Ние българите“ - изложба живопис на доц. д-р Георги Трифонов
7 декември-31 декември, 18:00 ч., Изложбена зала на „Дружество на пловдивските художници“ (Бул. „Цар Борис III Обединител“ № 153)
Откриване на Коледна изложба на ДПХ-Пловдив
8 декември 13:00 ч., Къща на д-р Стоян Чомаков - постоянна експозиция на Златю Бояджиев
Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Работилница за коледна украса и украсяване на празничната елха
8 декември, 18:00 ч., ГХГ Пловдив – Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ - колективна изложба на пловдивските художници „Дядо Коледа и приятели“. По покана на уредника в галерията Моника Роменска с едно свое произведение участват над 60 автори в областта на живописта, графиката, скулптурата и фотографията. Изложбата ще продължи до 8 януари 2024 г.
9 декември, 10:30 ч., Къща на д-р Стоян Чомаков – постоянна експозиция на Златю Бояджиев
Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Работилница за коледна украса и украсяване на празничната елха
10 декември, 10:30 ч., Балабанова къща
Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Работилница за коледни картички
10 декември, 11:00 ч., Дом на културата „Борис Христов“
Концерт с кауза: Хор „Ангел Букорещлиев“ и приятели канят на благотворително матине с участието на Хор „Ангел Букорещлиев“, Калоян Куманов - акордеон, Стилиян Дерменджиев - цигулка и Ралица Ботева – пиано, Танцово дуо Радостина Симеонова и Рослан Василев, Маестро Мичо Димитров - цигулка, джаз-пианистът Мирослав Турийски и хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева. Входът за събитието е с благотворителни покани, които можете да намерите на адрес: ул. Ангел Букорещлиев 18А или на място в Дома на културата, преди началото на събитието. (За контакт тел. 0899595634)
10 декември, 13:00 ч., Арменски културен дом „Сърах“
Културна програма с участието на танцови и вокални групи „Астхигнер“, „Йеразанк“, „Нърени“ и „Зартонк“ към ОАБС „Парекордзаган“ – Пловдив по повод 195 години от освещаването на арменския храм „Сурп Кеворк“ в Пловдив.
11 декември, 19:00 ч. в ДК „Борис Христов“ – Коледен концерт "Зимна приказка" на Детската танцова школа към ансамбъл „Тракия“. Вход свободен, с безплатни покани. За контакти тел. 089 472 0561
12 декември, 17:30 ч., Къща Недкович
Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Интериорна изложба на старинни и съвременни коледни картички
12 декември, 18:00 часа, галерия „Капана“ (ул. „Райко Даскалов“ №29) Откриване на изложбата „Родопа в изкуството“. Колекцията с тематични картини от известни български художници, е част от фонда на Художествена галерия - Смолян. Селекцията на творбите е направена от живописеца Петър Пиронков, който е куратор в Смолянската галерия. Творбите ще могат да се видят до 9 януари 2024 г.
14 декември , Къща на Георги Данчов-Зографина
Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Изложба с творби от студентска практика на студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”- Пловдив.
15 декември, 11:00 ч., фоайе Изкуствотека на НБ „Иван Вазов“ – Коледен концерт на хор „Детска китка“ към ЦПЛР ОДК – Пловдив.
15 декември, НБ „Иван Вазов“ Коледна творческа работилница в Библиотеката съвместно с Центъра за социална рехабилитация и интеграция СОНИК СТАРТ ООД
15 декември, 15:00 ч., Къща Хиндлиян
Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Изложба „Зимен Старинен“ с творби, създадени от учениците от ОУ „Екзарх Антим I“.
16 декември, 10:30 ч., Къща Стамболян - постоянна експозиция на Димитър Киров
Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Детска работилница за коледни играчки „Светлинки”
16 декември, 12:00 ч., Стълбите на „Каменица“ – Концерт на Духов оркестър – Пловдив с диригент Николай Гешев
17 декември, 12:00 ч., Стълбите на „Каменица“ – Концерт на Духов оркестър – Пловдив с диригент Николай Гешев
17 декември, 16:00 ч., Хотел SPS, зала „Пловдив“ – Коледен концерт на Танцово студио „Магнифико“. Входът за събитието е с билети.
17 декември, 16:30 ч., Балабанова къща
Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Коледна продукция на детска музикална школа
18 декември, РНБ „Иван Вазов“ – Коледна изложба на пловдивски художници
18 декември, 17:00 ч., Къща Клианти
Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Фотоизложба „Деца, къщи, детайли“ на талантите от Школа по фотография към ЦПЛР- ОДК - Пловдив с ръководител Изабел Хугасян.
20 декември, 17:00 ч., Къща Стамболян - постоянна експозиция на Димитър Киров
Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Коледна изложба на студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”- Пловдив.
21 декември, Регионален археологически музей, (изложбата е отворена за посещение от сутринта на тази дата) Откриване на изложбата „Богът Лечител. Светилището на Асклепий край с. Паталеница“. Изложбата е част от честванията по повод 125 годишнината от рождението на археолога Димитър Цончев и ще остане в РАМ – Пловдив до 13 април 2024 г.
21 декември, 18:30 ч., Дом на културата „Борис Христов” – Концерт-спектакъл „Коледа иде” - ФТА „Дилянка” с художествен ръководител Мария Кьосева. Входът е с покани.
23 декември, 15:00 ч., Регионален археологически музей
„Богът лечител и неговото светилище“, безплатна беседа, посветена на изложбата "Богът Лечител. Светилището на Асклепий край с. Паталеница". В специална беседа, екскурзоводите на РАМ - Пловдив ще разкрият пред посетителите тайните на последната временна изложба в музея.
24 декември, 12:00 ч., Стълбите на „Каменица“
Концерт на Пловдивско певческо дружество „Ангел Букурещлиев“
25 декември, 11:00 ч., Открита сцена на площад „Стефан Стамболов“
Концерт „Коледни чудеса в страната на талантите“ с участници от предаването „Ася в страната на талантите“
17:00 ч. Концерт на група „Мистик“
26 декември, 12:00 ч., Открита сцена на площад „Стефан Стамболов“ – Концерт на „Арт Войс Център“ – „Коледна магия“, с участието на вокалните групи на школата и солисти - Виктория Димова, Ива Ичевска, Велина Сарелска. Гост-звезда Лидия Ганева. Концерт на танцово студио към СКИС „Немезида“ Пловдив с ръководител и хореограф Мариана Данева.
17:00 ч. Концерт на Биг Бенд Пловдив с диригент Николай Гешев, с участието на солисти от „Арт Войс Център“, Георги Мамалев и Тончо Токмакчиев.
28 декември, 11:00 ч., Къща Стамболян - постоянна експозиция на Димитър Киров
Празник „Светлина и надежда в Стария град“: Приказни празнични дни: четене на приказки от фолклора на местните общности.
Ансамбъл „Тракия“ продължава и през декември „Коледни образователни концерти“ за децата на град Пловдив в сградата на ансамбъла, както следва:
1 декември - ДГ „Здравец“
4 декември - ДГ „Ралица“ и ОУ „Душо Хаджидеков“
5 декември - ДГ „Славееви гори“
6 декември - ДГ „Незабравка“ и СОУ „Кирил и Методий“
7 декември - СУ „Пейо Яворов“
11 декември - ДГ „Мирослава“
12 декември - ДГ „Албена“ и ОУ „Райна Княгиня“
13 декември - ДГ „Люляк“ и ОУ „Райна Княгиня“
31 декември 2023 от 22:00 ч. до 02:00 ч. на 01.01.2024 г., Открита сцена на площад „Стефан Стамболов“ - ОФИЦИАЛНА ГРАДСКА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПОСРЕЩАНЕТО НА 2024 Г.
Последователност на участниците в програмата:
22:00 ч. – Група „Тригайда“
22:45 ч. – Ника (Nicka)
23:30 ч. – Фолклорен ансамбъл „Тракия”
23:50 ч. - Директно излъчване на новогодишното обръщение на Президента на Република България
00:05 ч. – Фолклорен ансамбъл „Тракия”
00:30 ч. – СОНИК (SONIQUE) - Соня Марина Кларк със сценично име Sonique - британска певица, музикант и диджей.
Водещ: Деян Славчев - Део

Публикувана на
28 Ноември 2023 година