Новина от категория България
Архив на публикациите

60 естрадни звезди остават без пенсия

Около 60 български естрадни певци, композитори и текстописци ще получат неприятна новогодишна честитка и ще останат без пенсии. Причината е, че срокът на временните финансови премии, които им бяха присъдени от Министерския съвет през 2021 г., окончателно изтича. Последната пенсия, която наградените естрададжии ще приберат в джобовете си, ще бъде през януари, а после кранчето ще бъде спряно. Следновогодишната секира ще удари и някои от най-големите звезди на родната сцена.
В списъка попадат имена като Васил Найденов, Богдана Карадочева, Ева Найденова от „Тоника“, Етиен Леви, Здравко от „Ритон“, Данчо Караджов, Йорданка Христова, Камелия Тодорова, Кирил Маричков, Кристина Димитрова, Маргрет Николова, Мими Иванова и Развигор Попов, Мустафа Чаушев, Найден Вълчев, Нели Рангелова, Орлин Горанов, Панайот Панайотов, Стефка Берова, Стефан Диомов и други.
Най-лошото обаче е, че за много от изброените временната премия всъщност бе единствената пенсия, която получават от държавата, тъй като не са могли да се пенсионират по каналния ред заради недоказан стаж, изгорелите и наводнени документи на „Концертна дирекция“ и куп други неуредици. Така част от естрадните величия ще останат без пукната стотинка доходи. Сред тях са Стефка Берова, която ще разчита на 190 лв. инвалидна пенсия, Нели Рангелова и Данчо Караджов, които не получават и пукната стотинка поради липса на стаж. Развигор Попов и Мими ще останат на минимални, а Мустафа Чаушев – с 390 лв. В тази графа попада дори самият Васил Найденов, който повече от 10 години не успява да си оправи документите и да се пенсионира официално. Той обаче е сред малкото, които хич не се притесняват, че кранчето ще спре, защото има предостатъчно участия за месеци напред, а хонорарите му са космически. За онези, които обаче отдавна не се радват на интерес към музиката си и твърде рядко са канени по концерти, спирането на средствата ще се окаже вероятно фатално.
Специалните пенсии им бяха присъдени по случай 55 години от основаването на фестивала „Златният Орфей“ по инициатива на Министерството на културата. Годишнината бе отбелязана през 2020-а, когато постъпи и предложението да бъдат наградени творците с принос за легендарния статус на фестивала. Още тогава около идеята лумнаха скандали, защото сумите за всекиго бяха различни – по 500 и по 350 лв., като по-високата сума беше дадена за носителите на голямата награда и първа награда от конкурса. Някои обаче се обидиха и се почувстваха омаловажени, но никой не върна средствата обратно на държавата. Още по-сериозен стана скандалът, след като някои естрадни величия не откриха имената си в списъка и възроптаха остро. Тогава се наложи от Министерството на културата да го преправят и разширят, но пък обновеният вариант не мина гласуване и дописаните артисти така и не получиха своите премии.
Един от най-острите критици на неуредиците с пенсиите и премиите и до ден днешен е Васил Найденов.
„Много хора не разбраха, че исканията бяха за друго – онези, които са работили в Държавно обединение „Музика“ и са извършвали най-голямата концертна дейност години наред в България, да получат своите пенсионни права. Ние бяхме под шапката на Министерството на културата, дори счетоводителите му измислиха нашата материална структура, по която да работим. Архивите били наводнени, били изгорени… Хиляди варианти се измислиха, които според мен са си пълна глупост. Никой от нас не е виновен за това, че са изчезнали архивите. „Щурците“, Лили Иванова и някои други артисти, между които мога да се похваля, че съм и аз, имахме шанса да оцелеем до ден днешен и да изкарваме някакви пари, при това не лоши. Ами другите колеги, които са работили усърдно години наред, но нямат нашия късмет, въпреки че не са по-лоши музиканти? Оказа се, че държавата ни се отблагодари по един много странен начин. Не желаем тези подаяния! Ние сме заслужили правото на пенсия“, гневи се Кеца. /ретро

Публикувана на
01 Декември 2023 година