Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Какво казва вратовръзката на крал Чарлз

Британският крал Чарлз Трети породи силни спекулации по време на лидерската среща на конференцията за климата КОП 28 в Дубай, предаде ДПА. Тези спекулации дойдоха не от речта му, посветена на темата за климата, а от вратовръзката му.
На вратовръзката на монарха имаше гръцки мотив. Точно преди броени дни Гърция и Великобритания влязоха в спор относно връщане на древногръцки скулптури от Британския музей на Гърция. Няколко британски репортери фокусираха вниманието си върху синьо-бялата вратовръзка на Чарлз Трети и предположиха, че може би монархът взима страна в спора и тя не е тази на премиера Риши Сунак.
Британските монарси са длъжни да спазват строга неутралност.
Но в случая с гръцките мрамори обяснението може да е просто и да няма нищо общо с настоящия спор. Бащата на Чарлз Трети - принц Филип, е роден в Гърция като гръцки принц. Чарлз Трети обича да прекарва ваканциите си в Гърция. Той е страстен почитател на всичко, свързано с древна Гърция.
Не за първи път кралски аксесоар поражда спекулации. През 2017 г. кралица Елизабет Втора се появи със синя шапка с жълти цветя и това бе възприето като нейна позиция срещу Брекзит, тъй като цветовете на шапката са цветове и на знамето на ЕС.
дарикнюз

Публикувана на
02 Декември 2023 година