Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Кметът на „Южен“ дава терен за помпена станция в Коматево, ще прави нов парк

Кметът на „Южен” Атанас Кунчев е внесъл предложение до Общинския съвет, с което да се решат два проблема в Коматево и съседните квартали. Той иска от местния парламент да дадат предварително съгласие за промяна на предназначението на един от имотите, който е отреден за изграждането на голям парк от 70 дка до базата на Ботев Пловдив.
Въпросният терен от 33 дка и е със статут на пасище, като искането на Кунчев е той да бъде разделен три – за обществена зеленина, техническа инфраструктура и образование.
В мотивите на предложението е записано, че при предприетата процедура за изготвяне на проект за ПУП за парка, е постъпило искане от ВиК за изграждането на помпена-хидрофорна станция и изграждането на допълнителен водоизточник на площ около 4000 кв.м.
„С изграждането на тази техническа инфраструктура на ВиК – Пловдив ще се реши проблемът с безводието в Коматево, който е от години. Освен това ще се придвижи и процедурата за новия парк”, заяви кметът на „Южен”.
Според него реалистично е документацията и новия ПУП на парка да бъде изцяло завършен през следващата година. Все още се чака отговор от Министерството на земеделието за въпросния имот. Той е във връзка с начина на трайно ползване на земята. Пасищата, както и горският фонд са с особен статут и за тях има отделни закони. Поради това от министерството трябва развърже ръцете на Община Пловдив за промяна на предназначението на имота
След като се завърши цялата процедура за по ПУП-а на зоната, то може да се стартира и поръчките за технически проект и изграждането на новия голям парк в район „Южен”.

Публикувана на
02 Декември 2023 година