Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Затворник съди държавата за 50 бона

Осъден от Пловдив поиска 50 000 лв. от главна дирекция "Изпълнение на наказанията" като компенсация за преживените в затвора стрес, притеснения и обиди. Той лежал в затвора от 1 януари 2016-а до 31 декември 2021 г.
В това време имал много проблеми, след които силни болки в зъбите, но тъй като никой не му обръщал внимание, се наложило на няколко пъти да гълта лъжици в знак на протест, предава 24 часа. Отделно в исковата молба са изброени несгоди като пренаселеност на килиите, горещина през лятото и студ през зимата и мръсотия, в която щъкат всякакви насекоми.
В хода на делото пред Пловдивския административен съд е разпитан негов съкилийник, който разказал, че събирал хлебарките в буркан, за да докаже на началника на затвора колко са много. Доказателства за болките в зъбите и гълтането на лъжици обаче не са открити в налична медицинска документация. Но че осъденият не е разполагал с полагащата му се по закон жилищна площ от 4 кв. м в 1142 дни от престоя му в затвора, е безспорно установено. На тази база съдията постановява, че му се полага обезщетение от 5000 лв. Решението не е окончателно и може да бъде оспорено пред 3-членен състав на същия съд.

Публикувана на
03 Декември 2023 година