Новина от категория България
Архив на публикациите

Снахата на бивш президент иска безплатна детегледачка от държавата

Бившият президент Георги Първанов и съпругата му Зорка явно не могат да смогнат да помагат с отглеждането на големия отряд внуци. Те са баба и дядо на общо пет внучета, но проблеми с грижите за децата имат по-малкият им син Ивайло и половинката му Росица. Преди дни снахата на Първанови е опитала да кандидатства по държавна програма „Родители в заетост“ за осигуряване на безплатна детегледачка, но се оказало, че семейството не отговаря на посочените критерии.
„Ние сме многодетно семейство с две деца на 2 г. и едно на 4 г. Малките започнаха ясла, но адаптацията е изключително трудна, поради което започнах да търся какви други опции имаме и попаднах на програмата. И двамата със съпруга ми работим, като моето майчинство изтече преди 15 дни и сега изчиствам натрупаната отпуска. Като хора с повече опит смятате ли, че сме допустими по програмата и мога да спра малките от ясла, за да се грижи детегледачка за тях у дома?“, пише Росица във фейсбук.
Отговорите, които е получила обаче, са отрицателни, тъй като едно от основните условия за кандидатстване е децата да не са били записвани на ясла. Росица и Ивайло са родители на Георги-младши и на близнаците Зара и Николай. Всички живеят в столицата, но не можели да разчитат постоянно на помощта на баби и дядовци. Снахата на Първанов е банкова служителка, а има и свой бизнес – детски парти център в София за провеждане на всякакви празнични събития. Мъжът ѝ Ивайло доскоро се занимаваше с управлението на семейния хотелиерски бизнес. Той въртеше 5-звезден луксозен спа комплекс в Кюстендил съвместно със сестрата на социалиста Кирил Добрев, но от няколко месеца насам комплексът има нов собственик, който е латвийски богаташ. Към момента Ивайло се занимавал „само“ с бизнеса си за производство на електрическа енергия. Не е ясно защо младото семейство, което има повече от солидни доходи, е опряло до безплатна детегледачка, при условие, че могат да наемат и цяла рота частни бавачки, които да кръжат край децата им.
По-големият син на Първанов също има доходоносна професия. Той пък се занимава с компютърни технологии. Владимир е женен за известна лекарка от столичната болница „Токуда“, с която имат две пораснали деца – Георги и Виктория. Първородният им син е ученик в Първа частна математическа гимназия в София, която се намира в близост до парк „Възраждане“. Таксата за обучение само за една учебна година във ВИП школото е 4200 евро, или 8200 лева на дете. Дядо му редовно е забелязван да го води и взема от училището, на което възпитаници са и други наследници на родния елит. Преди дни бившият президент отново бе забелязан в компанията на големите си внуци от сина си Владимир. Заедно с Георги и Виктория той се появи на откриването на музея на Христо Стоичков в София.ретро

Публикувана на
03 Декември 2023 година