Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Кметът иска още 42 млн. да довърши стадиона на „Лаута“, на клуб, който е пред спиране на тока

Няма да е изсилване, ако кажем, че община Пловдив се финансово се зароби със строежите на двата стадиона на Колежа и на Лаута . С право пловдивчани реагират, че всичко мара втасала в града, че се харчат луди милиони, за да се угоди на два футболни клуба. Те още повече не са общински, а са собственост на бизнесмени-милионери. Въпреки заможността си обаче, те не се дали пари и за един пирон за новите клубни бижута.
Динко ПЕТКОВ

Градската управа на Пловдив е пратила заявка за нови 75,5 млн . лева до министерство на финансите. С тях трябва да бъдат довършени клубните съоръжения на Ботев и Локомотив. Този път по-голямата част от парите ще потече към „Лаута ”. Строителните дейности там трябва да продължат с изграждането на нова централна трибуна. Смята се, че тя ще струва 42 млн . лева. А средствата за стадионите „Христо Ботев” и „Локомотив” са равни на тези, които Община Пловдив е заявила за останалите проекти за подобряване на условията в града.
Преди последните местни избори се появиха информации, че общината е пред фалит. Новият кмет се надява финансовият министър да се смили и да отпусне някой и друг милион, за да може градът да се изправи на крака.
И на целия този хал на Пловдив ще се дават такива луди пари за Колежа и Лаута . Хайде, въпреки общинската немотия, пловдивчани ще понесат това финансово бреме, стига и Ботев, и Локомотив да ги карат да се гордият с постиженията на пловдивския футбол. А то в това отношение е хвани единия, удари другия. Нивото е опашкарско . Безлично класиране. Футбол-демоде. Почти празни трибуни. И никаква перспектива за промяна, след като им бъдат завършени стадионите. Мачове от Шампионската лига или от някой друг европейски турнир ще ги гледаме само по телевизията. Без участието на „Ботев“ и Локо .
Ситуацията в „Ботев“ е майката си трака. На терена излизат футболисти-куци коне. Събрани някъде от африканските племена. С детска-юношеска школа, която е на командно дишане. Феновете да се радват, ако видят в титулярния състав някой българин.
Вече става ясно, че и в Локо е забатачено. Това се говори не на лайкучката в Цар-Симеоновата градина. Твърдят го едни от най-запознатите с кухнята на клуба хора – двамата директори Павел Колев и Илко Парков. Признанията им са шокиращи. Все едно на Лаута е разграден двор. И катаклизмите предстоят тепърва.
„Ние с Илко Пиргов не сме си намерили имената на улицата. Ако няма разрешение на проблемите, няма как да продължим да работим. Клубът дърпа отбора назад. Бих предпочел да гледам хората в очите и когато ми задават въпроси какво се случва в Локомотив, затова и говоря в момента. Така, както сме тръгнали, нещата няма да свършат добре. Има сериозно напрежение, което стига до ексцесии между основните акционери в Локомотив Пловдив. Нещата преминават границите на добрия тон и ние с Илко Пиргов сме по средата на тези отношения, което се отразява зле. Аз не съм от тези, които се оплакват. Опитахме да погасим част от задълженията и в интерес на истината, това, което мога да кажа, че през последните 4 месеца заплатите се плащаха сравнително на време и парите бяха изкарани от самия клуб. За съжаление често средствата не влизаха в Локомотив Пловдив. Въпреки моите настоявания, да разбера къде отиват тези пари, не получих отговори.“, болезнено откровен е Павел Колев.
За трусовете на Лаута говори и спортният директор Илко Пиргов :
“Когато дойдох, единствената ми молба към ръководството беше да ме оставят да работя за Локомотив. Към момента това много трудно би се изпълнило. За да мога да нося отговорност за привличането на футболисти, аз да ги избирам. Никой да не се меси. Не виждам как в момента това ще стане. Много е трудно да разговаряш с футболисти, които са в последната година на договорите си. Имахме безброй разговори с Джовани , с Хоркаш . Самото състояние на клуба, тази несигурност, влияят на футболистите. Ако нещата не се променят, не мога да правя компромис с моята съвест, не виждам как ще работя в клуба повече..
“Не е сериозно клуб като Локомотив да се хвали, че е платил заплати. Платена е заплатата за септември. Това означава, че са дължи октомври и скоро ще стане и ноември. Не е кой знае какво закъснение. Това обаче е само част от проблема. Футболистите не са глупави. Много добре усещат кога в един клуб има перспектива за развитие, кога клубът е сериозен в своите амбиции и кога ги афишира само на хартия. Затова разговорите с футболистите вървят трудно. С Джовани имахме разбирателство, бяхме си стиснали ръцете, но това беше в края на победната серия, след което нещата тръгнаха надолу. Джовани се разколеба и според мен няма да подпише”, разкри П Павел Колев..
Собственици на клуба са Адам Сотков и Христо Крушарски.
Сотков първи реагира: „За пръв път виждам човек, който е назначен за директор, да се оплаква от хората, които му дават заплата да храни семейството си. Оплаква се, че тези хора са виновни, че той не може да си свърши работата, за която е нает и получава заплата. В една нормална държава човек на такъв пост щеше да го е срам от него, а тук си мисли, че е герой. Останах много озадачен. Вярвам все пак, че е човек, който не говори празни думи и очаквам молбата му за напускане в понеделник“.
Крушарски пък явно е повече зает с писане на програмата си как ще управлява БФС . Вече обяви, че смята да се кандидатира за мястото на Бобито Михайлов. Как ще разчисти авгиевите обори в БФС -то, след като се вижда, че не може да се оправи с Локото . Иначе устата му е голяма какви заслуги имал за клуба. Да го каже обаче пред Павел Колев и Илко Пиргов . Перченето също му е присъщо: „Строителните дейности продължават с темпото на пътническия влак на задна скорост. Досега щеше стадионът да е готов, ако го е строил Христо Крушарски.“ Да му припомним 2017-та година. Тогава пак се тупаше по гърдите, щял да построи нов клубен стадион в парк "Лаута ", който ще е от четвърта категория на УЕФА , с капацитет от 11 400 седящи места и по първоначални изчисления ще струва 14 млн .лв .“. Годината е 2023-та. Гробарският стадион на Лаета се оказа ала-бала.
Разкритията на Павел Колев ще накарат косите на локофеновете да настръхнат.: “Ако се продължава така, предстоят много трудни дни за Локомотив. Нямаме още яснота къде ще се проведе зимният лагер. Имаме оферти, но нямаме средства да платим. Не е ясно кои футболисти ще останат. Има някаква неистова страст да се продават футболисти на безценица – нещо, с което се опитах да се преборя още като дойдох. Това не отива на Локомотив. Имаме задължения към НАП и към контрагенти. Тези задължения трябва да се покриват. Ние покривахме някаква част от тях. Сега сме в състояние, в което не можем да си платим тока. Другата седмица, ако не се плати фактурата за тока, “Лаута ” няма да има осветление за мача с Пирин.

Публикувана на
03 Декември 2023 година