Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Най-коледното градче в Европа

Предколедно в източната част на Франция и тази година откриха базара в малката община Монбелиар. Той е определян като един от най-красивите в Европа.
Причината е качеството на продуктите в съчетание с усета за естетика на майстори и занаятчии.
Базарът е под знака "Произведено във Франция" и традиционно привлича туристи отдалеч.
Освен на предлаганите изделия, те могат да се насладят и на изобилието от вкусни изкушения с греяно вино и наливна бира.
Монбелиар е град, разположен във Франш-Конте близо до границата с Швейцария и недалеч от Южен Елзас. Построен през Средновековието като малко укрепено селище, той е бил в продължение на много векове първо графство, а след това независимо княжество.
Градът поддържа интересни стари сгради като замъка на херцозите на Вюртемберг (Château de Montbéliard), датиращ от 10-ти век и разширен и реконструиран няколко пъти между 17-ти и 18-ти век, в който днес се помещава интересен музей на изкуството и историята на Монбелиард, където са изложени и типичните мебели в стил „Монбелиард“ или протестантски стил, развил се между 14-ти и 18-ти век.
Историческият център е съсредоточен върху красивия площад Сен Мартен, над който се издигат най-интересните исторически сгради на Монбелиар. По време на коледния период коледният пазар на Монбелиар се провежда точно на централния площад Сен Мартен, което е най-популярното събитие на коледните празници в този град във Франш-Конте.
Коледен пазар в Монбелиар (Marché de Noël) oбикновено се формира от малко коледно селище от дървени колиби със 140 занаятчии, които отварят сергиите си за радост на посетителите. Пазарът се провежда в историческия център на града, в подножието на най-старата лютеранска църква във Франция, храмът "Сен Мартен". Ще намерите гастрономически щандове, където можете да опитате вкусни местни храни или да си купите вълнени пуловери и шапки, както и много коледни артикули.
Коледната програма на Montbéliard (Les Lumières de Noël) обикновено включва фолклорни представления, забавления за деца, включително малко влакче, което пътува по улиците на центъра, понита, мини-зоологическа градина, разходки с карета с Дядо Коледа.блиц

Публикувана на
04 Декември 2023 година