Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Днес е Женска Коледа

Точно 20 дни преди Бъдни вечер на много места у нас се отбелязва Женската Коледа. Така се нарича денят в чест на св. Варвара (4 декември), коментира пред „Телеграф“ експертът по етнорелигиозни практики Ели Маринова.
По думите й това е един чисто женски ден срещу болестите, тачен от време оно.
Трапеза
„През тази неделна вечер за омилостивяване на болестите, и най-вече на шарката, се нарежда обредна, но постна трапеза. На нея задължително присъстват мед, ошав и зърнени храни.
В някои райони вечерта срещу празника на светицата се устройва и първата кадена вечеря. Най-възрастната жена прекадява трапезата. След това тя вдига хляба
високо и благославя: “Да пораснат посевите високи!“. Свещта от тази вечеря, наречена „варварска”, се запазва и пали при тежко раждане на добитък, при гръмотевична буря или градушка.
Ако се случи подобно природно бедствие, жените изнасят свещта навън и я запалват с вярата, че така ще успеят да спрат стихията“ , описва столичанката.
Рачел
Обяснява още, че в самия ден на света Варвара (понеделник) и в нейна чест домакините приготвят т.нар. къпани питки, намазани с мед или рачел.
Приготвя се и вариво от различни зърна – боб, леща, жито, царевица, в зависимост от региона. Особеното е, че манджата се подслажда с мед, като после
следва задължителното раздаване от нея за предпазване от болестите през зимата като вирусните заболявания.телеграф

Публикувана на
04 Декември 2023 година