Новина от категория България
Архив на публикациите

1 хляб, кисело мляко, 2 кренвирша, 2 яйца, ябълка и вафла

1 хляб, кисело мляко, 2 кренвирша, 2 яйца, ябълка и вафла. Това са продуктите, които един средностатистически пенсионер в България може да си позволи със сумата, която му остава за храна на ден. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2023 година в структурата на общия разход делът за храна и безалкохолни напитки е най-голям – 28,7%.
При среден месечен размер на пенсията у нас от 827 лв. (по данни на НОИ за септември) това означава, че възрастните отделят по това перо 237 лева на месец, или по-точно 7,65 лева за всеки един ден.
Разбира се, отчитаме, че има и сериозен брой хора с по-ниски пенсии, за които сметките стават още по-сложни. Като абсолютни стойности разходите за храна и безалкохолни напитки за всички домакинства в България спрямо 2022 година нарастват с 15,4% от 675 до 780 лева на човек от домакинството, което разбито за месец от 31 дни прави малко над 25 лева.
Иначе казано, средностатистическият роден пенсионер е принуден да харчи четири пъти по-малко за храна от работещ българин.
„Това не е нещо ново за нас. Отчитаме, че има повишение на пенсиите, но цените растат по-бързо. Без помощ от децата за съжаление не можем да се справяме. Те ни пълнят хладилника всеки път, като дойдат, помагат и за сметки и когато изникне нещо допълнително като разход по апартамента или при лекарите, при които ходим с мъжа ми заради всичките си диагнози. Добре, че живеят наблизо и всяка седмица се отбиват. Сега може и да погладуваме, но трябва да отделим нещо за подаръци на внуците. Коледните бонуси от предишните години отиваха за тях или за по-високите сметки за парно“ , коментира пред „Телеграф“ 76-годишната Василка Стоянова от столичния квартал „Люлин“.
Според публикуваната от НСИ допълнителна анкета към наблюдението на домакинските бюджети през третото тримесечие на 2023 година 72% от лицата, навършили 16 години, имат затруднения при покриването на всекидневните си разходи. В това число трудно свързват двата края 21,9%, а „много трудно“ - 11,6%.
Не е изненада, че степента на удовлетвореност от финансовото състояние на домакинството е най-ниска именно при пенсионерите. По скалата от 0 до 10 при лицата между 65 и 74 години тя е 4,91, а при възрастните хора над 75 години 4,84.
Особено за по-възрастните пенсионери разходите за здраве са съпоставими с тези за храна и отделят първо тези средства, за да си подсигурят лекарствата за месеца.
За тази част от обществото е налице и строга дисциплина по отношение на плащането на битовите сметки, които особено през зимните месеци изтъняват допълнително портмонето преди пазаруването за храна.
Общо при домакинствата разходите за здравеопазване спрямо 2022 година са нараснали от 138 на 147 лв. месечно (с 6,5%). телеграф

Публикувана на
08 Декември 2023 година