Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Кой запали първата свещ на големия празник Ханука в Пловдив

Кметът Костадин Димитров и зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов бяха гости на еврейския празник Ханука в Синагога „Цион“ в Пловдив. Това е един от най-важните еврейски празници. Той се отбелязва на 25-ия ден от месец „кислев“ по еврейския календар.
Свещникът по случай Ханука има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра на свещника и само от нея е позволено да се запалват останалите свещи. Нарича се „ханукия“. Всяка година на Ханука основната свещ се пали от уважавана от еврейската общност личност. Тази година честта бе оказана на кмета на града Костадин Димитров. След като запали пламъка на „ханукията“, той отправи благопожелания към пловдивската еврейска общност за празника, като завърши приветствието си с поздрав на иврит „Хаг Ханука Самеах !“
Ханука е семеен празник, особено популярен сред децата, защото получават подаръци и лакомства в продължение на 8 дни. Изпълняват се специални празнични песни. Приготвят се ястия с растителна мазнина, напомняща за ритуалното масло в храма. Най-разпространени са картофените палачинки „латкес“ и поничките с пълнеж от сладко. Приготвя се специална храна, която е символ на радостни събития и затова е сладка.
Ханукията се поставя на перваза на прозореца, като по този начин се изпълнява заветът „да се разкрие чудото на всички„. Вярва се, че светлината на Ханука разпръсква злото, затова в миналото е било прието да се помага на нуждаещите се с пари, за да може всеки да си позволи да празнува празника. На децата се дават подаръци и пари, като част от тези пари трябва да се дадат за благотворителност – така децата се учат да управляват полученото и да бъдат щедри и състрадателни.

Публикувана на
08 Декември 2023 година