Новина от категория България
Архив на публикациите

Коледният базар в София смес от ориенталски кич и китайска пластмаса

Ако искате да разберете защо нямаме работа в Шенген, няма нужда да ловите автобуса до Малко Търново, за да проверявате дупките в граничната ограда. Достатъчно е да направите един тур из центъра на София и да обиколите Коледния базар - смес от ориенталски кич и китайска пластмаса.
Асортиментът, който прелагат барачките, е обичайният - обикновени кюфтета, немски вурстове, зелевата чорба за препилите и крафт бира за настроение. Всичко обаче е безогледно смесено в някакъв уродлив хибрид между българска мръсотия и европейски артикули, произведени в Китай.
Дечица от чуждоезикови школи се мъчат да пеят празнични песни, а групи пияници се хващат на хоро сред фасовете и чашките между павилионите, но като цяло настроението е добро.
Добри са и цените - чаша греяно вино е средно 8 лева, пържените картофи са 6-7, а вурстче с хлебче не пада под 10. Спрямо миналата година скокът е малък, но осезаем, от порядъка на около 15%.
Освен коледната украса, сериозно се натрапват и кичозните лога на фирмите-дарители, осигуряващи ни коледното настроение. Все от телекомуникационния бранш и този на финансовите институции, които хич не се връзват с духа на празника.Поне на Коледа можеше да получим нещо, различно от битак. Нищо, поне със сигурност изглежда по-добре от лъскавия урод пред "Александър Невски", дето така и не разбрахме какво представлява.лупа

Публикувана на
09 Декември 2023 година