Новина от категория Феномени
Архив на публикациите

Какви накити през новата година привличат късмета

Идващата 2024 г. ще бъде високосна и едно от поверията, съпътстващи такива години, е, че трябва задължително да свалим златните накити от себе си още в навечерието ѝ и да ги заменим със сребърни. Терминът високосна година за пръв път е бил въведен в Римската империя от Юлий Цезар. Продължителността ѝ е 366 дни, т. е. един ден повече от обичайното. Той се прибавя към най-късия месец – февруари.

В миналото се е вярвало, че тя носи лош късмет и среброто е „противоотрова“ срещу него. Още в Древен Китай са били убедени, че среброто предпазва от каръка и нещастията, които може да донесе високосната година, и до ден днешен спазват всички стари поверия.
Защо се случват високосните години? За една година Земята прави пълен оборот за 365 дни и 6 часа. Съответно за всяка година се прибавят по 6 часа и за четири години става цял ден. На Балканите е прието вместо златна паричка на шапката на новородените през високосна година бебета да се пришива сребърна, а на булките да не се дават пендари, а „бели“ пари. Според някои вярвания трите години, които предхождат високосната, са подвластни на Слънцето и през тях се носи злато. Високосната година обаче е под влиянието на Луната, а нейният метал е среброто. В допълнение – старият алхимичен символ за сребро е именно изображение на непълна Луна. Златото, което още от дълбока древност се отъждествява със Слънцето заради своя цвят и влияние върху човешкото тяло, се оказва най-успешният проводник на жизнена енергия в природата. То дава енергия на всички, които са паднали духом. Среброто от своя страна съответства на цвета на Луната и влиянието ѝ върху живите същества на Земята. То пречиства успешно тялото и духа. Точно по тази причина, ако в продължение на цели три години вашето тяло събира жизнена енергия, то на четвъртата, високосна година, е необходимо да се пречистите и да стартирате новия си жизнен цикъл, оставяйки всички неприятности в миналото.
Най-силните талисмани под формата на бижута и накити ще бъдат тези, изобразяващи символи на дракон, тъй като 2024 г. ще премине под знака на Зеления дървен дракон според източната астрология. Той може да присъства върху пръстен, гривна, колие или друго бижу, което да не сваляте през новата година и да дърпате щастието и благополучието към себе си. Накитите, върху които е изобразена Луна, също ще бъдат мощен талисман, привличащ към притежателите си само добрини и отблъскващи лошата енергия.ретро

Публикувана на
09 Декември 2023 година