Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Нови шофьорски книжки, какви ще са промените

Нови шофьорски книжки предвижда Европа. Евродепутатите подкрепят предоставянето на възможност на шофьорите да получат цифрова шофьорска книжка, достъпна на мобилен телефон и напълно еквивалентна на физическата шофьорска книжка.

Депутатите от комисията по транспорт и туризъм се съгласиха шофьорските книжки да са валидни най-малко 15 години за мотоциклети, автомобили и трактори и пет години за камиони и автобуси, с някои изключения. Те също така предложиха здравните прегледи да бъдат задължителни при издаване и подновяване на шофьорска книжка.
Съгласно предложените правила неопитните водачи ще трябва да преминат "изпитателен срок" за шофиране от най-малко две години, през който ще има определени ограничения.
Голяма промяна се въвежда и за шофьорите получили книжка след курсове с автомобили с автоматични скорости. Те няма да имат право да карат кола с ръчни скорости.
Шофьорите в България, които са се обучавали и след това изкарали изпита си на автомобил с автоматични скорости, нямат право да управляват такъв с ръчни. От догодина те ще имат тази възможност, но срещу допълнителни 7 часа кормуване и още един изпит, предаде Дарик радио.
"Когато веднъж си се научил да не си използваш левия крак по никакъв начин в шофирането и изведнъж сметнеш за нужно, че трябва да почнеш да го използваш този крак. Ти не знаеш нито къде да задържиш този съединител, нито как да го отпуснеш. С тия седем часа просто е за никъде такъв кандидат-водач", на мнение е автоинструктурът Георги Бързаков.
"Да. Много по-лесно е, но за мен когато изкарваш книжката, тя трябва първо да бъде за ръчни скорости, защото много повече от колите са с ръчни скорости. И никога не се знае кога може да се наложи да се кара кола с ръчни скорости", заяви курсистът Кристина Георгиева.

Публикувана на
09 Декември 2023 година