Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Градският транспорт е мъртвец в последна фаза на разложение

Градският транспорт е труп в последна фаза на разложение. Така пловдивчанин определи ситуацията с рейсовете в града под тепетата .
42-годишният Андон чакал рейс по линия 15 на Панаира тази вечер, но такъв не се появил - нито в неговата посока, нито в обратната. "Час и 35 минути - рейс с номер 15 не мина. Имам две обяснения - или след 17.30 часа спират автобусите или шофьорите се подиграват с пътниците и "гасят тока" в рейсовете рано-рано. И при двете е срамно, че, първо, няма рейсове във време, в което трябва да има (все пак не става дума за след 22 часа или след полунощ). И, второ, от това става ясно, че контролът над превозвачите в Пловдив е един мираж. Нагла измама, с която се замазват очите на всички", коментира Андон.
В крайна сметка след 95 минути висене на спирката, той си хванал такси и платил 12 лв.
"Не ми за парите, а за това да си говорим истината. Едва ли само аз вися по спирките. Едва ли има друг град, в който да не можеш да се прибереш в 17.30 часа вкъщи, дори и да е неделя. Сега някой ще каже "Ми, купи си кола". Е, добре. Ето тук ще дам думата на кмета да обясни за това как иска да изкара хората от колите и да ги научи да ползват алтернативни методи за придвижване, в това число градски транспорт", коментира още пловдивчанинът.
Според него ситуацията с градския транспорт няма как да се поправи, а ще става все по-зле. "Пловдив стана като в селата. И все повече ще заприличва на село. Сигурно след година ще има по два рейса дневно - сутрин и вечер", добавя той. /марица

Публикувана на
11 Декември 2023 година