Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Джованни разчита на хорската щедрост, за да живее

Джованни Рейес от Пловдив е едно от децата на „Българската Коледа“. Той е на две години и 8 месеца. Недоносено бебе е и страда от детска церебрална парализа и хидроцефалия.
Името на детето ми означава „Бог е милостив“ и го избрах в деня, в който се случи това, и разбрах, че трябва да родя 13 седмици по – рано. И наистина, в нашия случай, той се дойде и с името и наистина Господ е милостив към него и към нас.
Илияна Иванова, майката на Джованни, е пловдивчанка. 16 години живее в Америка, където среща Марвин Рейес. Създават семейство, а преди четири години се местят в Пловдив. Тук се ражда техният син:
2021-ва година родих моя син в 27-ма гестационна седмица, много рано. Затова се наложи да поискаме помощ от „Българската Коледа“, защото той има нужда от рехабилитация. Защото се роди първо недоносен, второ с диагноза хидроцефалия, за която ние не знаехме даже и какво е това. Но с течение на времето разбрахме. Заради неговата диагноза той получи спастичност на крайниците, затова се налага да ходи на рехабилитация на два пъти в седмицата. – Кога разбрахте за заболяванията? – 13 дни след раждането. Аз даже не знаех какво е хидроцефалия, докато не се сблъсках. След раждането той претърпя една опрация, втора, трета, четвърта, пета и сега, за момента, надявам се всичко да е наред.
Лекарите предписват на малкия Джованни рехабилитация осем пъти всеки месец.
Рехабилитацията беше назначена от детски невролог, който каза, че в продължение на година – две синът ми трябва да ходи на кинезитерапевт, за да може да няма този дефицит. Цената на една процедура е 50 лева. Препоръчително беше за моя син минимум две процедури на седмица.
Започва усилено търсене на специалист, който да помогне на детето. Семейство Рейес не го открива в Пловдив, а в София.
Бащата Марвин пътува със сина си Джованни два пъти в седмицата до София, за да получи дедето му необходимата терапия. Майката Илияна обяснява:
На седмица аз отделям 100 лева за детето ми за рехабилитация. Бих искала и повече, но нямам финансовата възможност. Това са 400 лева на месец. За нас 400 лева са много, защото плащаме в този етап и частна детска ясла на сина ми, защото бихме искали той да е сред по – малко деца, за да моге той да не си удря главата, да има повече внимание за него. да няма инциденти и да няма нарушения с неговото заболяване.
Разбирайки за „Българската Коледа“, родтелите кандидатстват, одобрени са и тази година получават от инициативата за сина си 1200 лева. Те стигат за 24 продедури.
Когато разбрах за „Българската Коледа“, бях много щастлива, защото използвахме сумата, която „Българската Коледа“ ни осигури, за рехабиритация на нашия син. И резултатите са видни. Просто нямам думи, с които да кажа, как да опиша това и съм толкова благодарна за всеки един лев, който те осигуриха, за да може нашият син да проходи, което е много важно, и да бъде равен с другите деца.
Помощта от „Българската Коледа“ поне частично облекчава финансово пловдивското семейство Рейес. Благодарни са и препоръчват малко да се облекчат административните процедури. За пример Илияна дава получаването от съда на документ, че синът й е непълнолетен, за да може да му се отвори дарителска банкова сметка.бнр

Публикувана на
11 Декември 2023 година