Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Призиви за световен бойкот на „Zara“

Гигантът за бърза мода Zara отново е в центъра на общественото внимание, този път заради противоречива рекламна кампания. На снимките и кадрите в социалните мрежи се виждат статуи с липсващи крайници, камъни, отломки и картонена изрезка, наподобяваща картата на географския регион Палестина.
Това предизвика вълна от възмущение и дори призиви за бойкот на марката.

В кампанията, озаглавена "The Jacket", моделът Кристен Макменами позира до манекени, увити в бял плат и пластмаса.
Офицалното обяснение е, че дизайнът е умишлен избор, целящ да подчертае гъвкавостта на дрехата.
За много потребители в социалните мрежи обаче композицията напомня на тела, увити в бял плат и е директна препратка към начина, по който се извършват погребенията в ислямския свят.
Допълнително напрежение предизвика картонената изрезка, която според потребители в социалните мрежи наподобява карта на Палестина. В различни коментари визията беше определена като "нещо отвратително".
„Използването на смъртта и унищожението като фон на мода кампания е повече от зловещо. Съучастието в това трябва да ни възмути като потребители. Бойкотирайте Zara.", пише палестинският художник Хазем Харб в Instagram.
Въпреки общественото негодувание, от Zara все още не са излезли с официална позиция. Някои от снимките обаче са изтрити от уебсайта и социалните медии на компанията.
Неотдавна и британският бранд "Marks and Spencer's" попадна във фокуса на общественото възмущение, след като празнична реклама на веригата беше възприета като обидна спрямо палестинците.
Миналата година по това време лавинообразно възмущение си навлече и Balenciaga, след като пусна коледна кампания на деца, заснети сред празни чаши от алкохол и сред други крайно неподходящи атрибути за детска аудитория.лупа

Публикувана на
11 Декември 2023 година