Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Белащица разделена дали да е към Пловдив

Колко вероятно е отделянето на Белащица от община „Родопи“ и присъединяването й към община Пловдив? Отговорът ще е ясен след местния референдум тази неделя – 17 декември. Наясно ли са жителите за ползите или вредите, които това отделяне ще им донесе? Има ли и каква разяснителна кампания в селото? Какви тежести за хазната на Пловдив ще донесе евентуален успех на референдума? Има ли реална битка между Пловдив и „Родопи“ за село Белащица?
Трендафил Бакалов: Ако Белащица премине към Пловдив, се притеснявам, че селото ще изпадне във вакуум
„Кампанията се води от инициаторите на референдума за отделянето. Като настроение между хората в Белащица, коментарите са различни. Трудно е да се прецени „за“ и „против“. Хората, които са живели по-дълго време, техните притеснения са свързани с неизвестността, защото приемащата страна няма конкретика. Като кмет имам притеснения, че с Община Родопи имаме визия за развитието на селото, развиват се някакви проекти. И ако референдумът е успешен, не знам какво ще се случи с тези проекти, ще останем във вакуум. Обземат ме сериозни притеснения“, каза кметът на Белащица Трендафил Бакалов.
Той обясни, че става въпрос за проектите за ремонт на водопроводна мрежа, който е на стойност 3-4 милиона лева, а също и за изграждане на нова детска градина и разширяване на училището с нова допълнителна постройка.
„Това е много важно, защото местата в детската градина и училището са недостатъчни. Ако селото иска да се развива, Община Родопи има визия и тези неща се развиват. Забавянето на тези проекти ще бъде фатално“, обясни Бакалов и подчерта по повод обещанията от Община Пловдив, че когато човек иска да спечели влияние, той обещава много.
Кметът смята, че Белащица не е приоритет за Пловдив.
„В позицията си на кмет ще приема всеки избор. Глас народен, глас божи. Но се притеснявам от вакуума, който може да възникне“, каза още Трендафил Бакалов.
Павел Гимишев: Данък сгради и такса смет няма да се променят, ако Белащица премине към Община Пловдив
Има и едно притеснение в хората, тъй като тази сага с провеждането на референдума отне повече от година, доста усилия се положиха той да се осуети. Правят се опити за потискане на избирателната активност. Противниците на референдума агитират да не се излиза да се гласува и да не се достигне до необходимия праг на гласували, за да е валиден той“, каза в интервю за Радио Пловдив Павел Гимишев от Инициативния комитет за отделяне на селото от община „Родопи“.
Той е категоричен, че ако Белащица премине към Община Пловдив, няма да се промени стойността на данък сгради и такса смет.
„Ще се повишат данъците на автомобилите и моторните превозни средства, които наистина в Родопи са по-ниски. Но с повишаване на данъците за автомобилите, ще имаме две автобусни градски линии до Пловдив, което ще спести разходи на семействата, чиито деца учат в града“, подчерта Гимишев.
От Община Пловдив има обещание, че средствата, които комулира Белащица годишно, ще останат за селото. Отделно в бюджета на града за тази година са заложени 200 хиляди лева за проектиране на нова детска градина и допълнително разширяване на училището в селото.
Интервютата с Трендафил Бакалов и Павел Гимишев можете да чуете в звуковите файлове. бнр

Публикувана на
11 Декември 2023 година