Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

10 правила за по-дълъг живот

Икигай е японска концепция, която съчетава в себе си "ики" - живот и "гай" - ценност. С нея обичайно се означават нещата в живота на човек, които го осмислят и му придават стойност. В груб превод, това е "нещото, за което си струва да живееш" или "причината сутрин да се будиш".
Ето 10 правила на икигай, които ще ви помогнат да живеете дълъг и щастлив живот:
1. Не бързайте
Да бързаш е обратно пропорционално на качеството на живот. Просто се успокойте със себе си. Както се казва в старата поговорка: "Върви бавно и ще стигнеш далече". Когато оставим неотложността зад гърба си, животът и времето придобиват нов смисъл. Не се опитвайте да разберете всичко, преспете с въпросите, на които все още нямате отговор.
2. Обградете се с добри приятели
Приятелите са най-доброто лекарство. Дайте им вниманието, което заслужават. Те са в живота ви, за си доверявате притесненията, да споделяте истории, които озаряват деня ви, да получите съвет, да се забавлявате, да мечтаете. Освен това се уверете, че редовно прегръщате любимите си хора.
3. Останете активни
Тези, които се отказват от нещата, които обичат да правят и се справят добре, губят целта си в живота. Ето защо е важно да продължавате да правите ценни неща, да напредвате, да носите красота или полезност на другите, да помагате и да оформяте света около вас, дори след като "официалната" ви професионална дейност приключи.
4. Влезте във форма за следващия си рожден ден
Водата се движи, най-добре е, когато тече свежо и не се застоява. Тялото, в което се движите през живота си, се нуждае от малко ежедневна поддръжка, за да работи дълго време. Освен това упражненията освобождават хормони, които ни карат да се чувстваме по-добре.
5. Усмивка
Веселото отношение е не само релаксиращо – то помага и за създаване на приятели. Хубаво е да разпознаваме нещата, които не са толкова прекрасни, но никога не трябва да забравяме каква привилегия е да си тук и сега в свят, пълен с възможности.

Публикувана на
19 Декември 2023 година