Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

Цветя за здраве и късмет вкъщи

ЦВЕТЯТА СНАБДЯВАТ АКТИВНО С КИСЛОРОД
Доказано е, че въздухът в жилището става по-чист с 40%, след като в дома се разположат няколко саксии със стайни растения, заради способността им да поглъщат въглероден двуокис и да отделят кислород. Най-ефективните доставчици на кислород са хлорофитум, дифенбахия, монстера, фикус, аукуба, каладиум.
ЦВЕТЯТА УНИЩОЖАВАТ БАКТЕРИИТЕ
Много растения отделят фитонциди – бактерицидни вещества, своеобразни растителни антибиотици, които унищожават бактерии. Доказано е, че антуриумът например унищожава 70% от стафилококите (бактерии, причинители на инфекции) в помещението. Поставете растението на недостъпно за деца и домашни животни място, защото сокът му е отровен. Азалията унищожава стрептококите (други причинители на инфекции). Успешно се справят с „битката“ срещу микробите всички цитрусови дръвчета, миртата, розмаринът, хлорофитумът, аглаонемата, пелеята, дифенбахията, хибискуса, каланхоето, пиперонията.
ЦВЕТЯТА ПОДОБРЯВАТ ИМУНИТЕТА
Лимоновото дръвче, здравецът, бръшлянът, наровото дърво и аспарагусътизпаряват във въздуха фитонциди и етерични масла, полезни в преодоляването на редица заболявания. Така те способстват за подобряването на имунитета на обитателите на жилището.
ЦВЕТЯТА „ПОГЛЪЩАТ“ ВРЕДНИТЕ ВЕЩЕСТВА
Антуриумът преработва и премахва вредните за човека ксилол и толуол, които са съставна част на някои от съвременните строителни материали. Папратта нефролепсис също преработва до безвредни тези опасни за здравето вещества. Азалията и спатифилумътпоглъщат от въздуха фенола и толуола.
ЦВЕТЯТА НЕУТРАЛИЗИРАТ АМОНЯКА, ОТДЕЛЯН ОТ ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ
Антуриумът поглъща амоняка, който се отделя в дом, където има домашни животни, и по този начин намалява вероятността от заболявания на дихателните органи. Други не по-малко ефикасни унищожители на амоняка са стайната хризантема и азалията.
ЦВЕТЯТА НИ ЗАЩИТАВАТ ОТ СПОРИТЕ НА ГЪБИЧКИТЕ
Японската аукуба унищожава спорите на гъбичките, които летят във въздуха, попадат в дихателните пътища и предизвикват сухота в лигавицата, дразнене на гърлото и кашлица. Това растение с буен растеж и големи листа е особено важно да се отглежда на първите етажи на зданията, където спорите на гъбичките са повече.
ЦВЕТЯТА НИ ПАЗЯТ ОТ ОТРОВИТЕ, ИЗЛЪЧВАНИ ОТ МЕБЕЛИТЕ
В производството на мебели, направени от дървени стружки с лепило, се използват формалдехидни смоли, които отделят във въздуха канцерогенни вещества. Но има „лек“ и срещу това – папратта нефролепсис, която неутрализира тези излъчвания. Спатифилумът и азалията също до голяма степен поглъщат формалдехида от въздуха.
ЦВЕТЯТА ВЛИЯЯТ ПОЛОЖИТЕЛНО И НА ПСИХИЧЕСКОТО НИ СЪСТОЯНИЕ
Според езотериците те неутрализират до известна степен отрицателните емоции, като отделните видове зелени помощници притежават различни качества в това отношение.
ЦИКЛАМА. Защитава от разочарования, подобрява настроението, придава увереност.
БАЛЗАМИН. Създава около себе си мощна вибрация на радост, хармония, изглажда последствия от конфликтни ситуации.
МУШКАТО. Смекчава и преобразува отрицателните енергии на агресията, гнева и раздразнението.
АЗАЛИЯ. Защитава от сплетни, суета, нервност и неувереност.
АЛОЕ. Създава по-силно биополе в дома на хора, които често боледуват.
КАКТУС. Трансформира вибрациите на ненавистта, служи като „гръмоотвод“. Поставен на перваза или входната врата, не допуска в дома негативната енергия.
КАЛАНХОЕ. Защитава жилището от агресивност и раздразнение, например от скандални съседи.
ЯПОНСКА КАМЕЛИЯ. Очиства и внася енергията на спокойствието и уравновесеността.
ТЕМЕНУЖКА. Успокоява атмосферата в дома, създава около себе си блаженство, покой и радост. Белите теменужки очистват пространството от тежки мисли и чувства, добри са за жилища с малки деца.rozali.com

Публикувана на
25 Януари 2024 година