Новина от категория В общината
Архив на публикациите

С немски автобуси заменят щъркелите

Петнадесет автобуса, марка "Мерцедес", са доставени за градския транспорт в Пловдив и след като се регистрират, ще бъдат пуснати по различни маршрути. Поредната инвестиция е на превозвача Петко Ангелов, който обслужва 13 градски линии с фирмите „Автобусни превози Пловдив”, „Меритранс” и „КЗТ Златанови”.
„Всички 15 рейса са големи - 12-метрови, с по три врати, климатици, с екологичен двигател Евро 6 и стандарт ЕЕV между Евро 5 и 6, с нисък под за хора, които по-трудно се придвижват. Втора употреба са, но с малък пробег и добре запазени”, обясни Петко Ангелов. Намерението му е да замени с немските големи возила малките „щъркели”, които предизвикват недоволство сред пътниците, защото са много неудобни и тесни.
29-те градски линии се обслужват по три договора, като само в последния от 2021 г. за осем маршрута е поставено изрично изискване за екологичен клас автобуси минимум Евро 6 и без „щъркели”. Това са №4, 10, 12, 20, 22, 24, 27 и 93.
В договора от 2018 г. максималното изискване е за Евро 5, а в най-стария от 2016 г. - само за Евро 4 и той изтича първи - през 2026 г.
Превозвачите се стараят да обновяват автопарка, доколкото имат възможности,
но посочват, че за да се правят повече инвестиции в доставка на нови рейсове, трябва да получават по-големи субсидии. В проекта на бюджета за 2024 г. на Община Пловдив парите за градския транспорт са същите, както и преди - 10 млн. лева, които се разпределят между фирмите според пробега.

Публикувана на
09 Февруари 2024 година