Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Балонът гръмна! Правеха се на много оборотни, много големи милионери!“

"Каквото и да помогне правителството, 30% от земеделците са фалирали и ще го разберат през следващите няколко месеца. Неразумни инвестиции, теглене на кредити, за да си вдигат арендите и да се нацакват един другиго. Този техен протест беше копиран от европейските - за да им дадат и на тях нещо", заяви бизнесменът Светослав Илчовски - земеделски производител.
"В земеделието беше създаден балон и той е гръмнал. Тези протести бяха, за да кажат, че правителството е виновно и затова са фалирали и няма да платят рентите догодина", добави той.
"Купуваха си скъпа земя, скъпи трактори, дето не им приличат. Правеха се на много оборотни, много големи милионери. Повечето работят земя под наем, на условия без всякаква логика. Затова са фалирали, но още не са го разбрали", коментира бизнесменът.
В предаването "РадиоТочка" Светослав Илчовски изтъкна, че правителството не смее да каже, че общото задължение в целия земеделски бранш е около 16 млрд. лева - това са лизинги, оборотни средства, къщички, апартаменти:
"Искаха живот като милионери и го получиха, поживяха няколко години и сега е време да плащат", коментира топ земеделецът.
Правителството се договори с протестиращият аграрен сектор, като в понеделник ще се подпише меморандум. Протестите и пътните блокади също се прекратяват, обявиха преговарящите земеделци. Договорени са ставките за подпомагане по така наречената украинска помощ за всички сектори. Средствата са от бюджета.
Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара, обявиха след срещата с властта: "Спираме ефективните протестни действия от понеделник нататък, тъй като така или иначе в събота и неделя нямаше да протестираме.“ /лупа

Публикувана на
10 Февруари 2024 година