Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Идва прах и кален дъжд от Сахара

В следващите 48 часа от югозапад над Балканите ще се пренася пустинен прах от Сахара. В комбинация със започващите от юг валежи в неделя и понеделник, е възможно да намерите кални следи от прах, в резултат от мокрото отлагане, върху автомобилите и други повърхности на открито. Това съобщиха във фейсбук страницата си от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
През следващото денонощие ще бъде предимно облачно. През нощта срещу неделя слаби валежи от дъжд ще има в Югозападна България и Родопската област. В Източна България и в районите в близост до северните планински склонове до силен. Минималните температури, в повечето райони, ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°.
В неделя валежи ще има в Южна България, значителни след обяд и през нощта срещу понеделник в Рило-Родопската област. Вечерта ще завали и в Северозападна България, но там валежът ще е слаб. Вятърът от юг ще се усили и ще бъде силен и бурен, слаб до умерен ще остане само в западната половина на Дунавската равнина.
В планините ще бъде предимно облачно. Главно в Рило-Родопската област ще има валежи от дъжд, над 1800-2000 метра от сняг. Ще духа силен и бурен юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 8°, на 2000 метра - около 2°. /стандарт

Публикувана на
10 Февруари 2024 година