Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Легендата Иван Иванов не обичал журналистите, прави сам интервю със себе си

Иван Иванов не обичаше журналистите и медиите. Той странеше от тях и изключително рядко даваше интервюта. Разговорите му с репортерите се броят на пръстите на едната ръка, особено в последните 15 години, когато бе диагностициран с тежка болест. Оттогава не е дал нито едно интервю. Затова пък през 2008 г. Иван Иванов направи интервю сам със себе си и го включи в една от книгите си – „Дни и нощи“. Публикуваме го в пълния му вид.
- Кой е съвършеният отговор, до който си достигнал?
- Учителят казва „Чудото, това съм аз!" Харесва ми!
- Интересуваш ли се от това, което вършат политиците?
- Не! Животът е дар. Физическото време изтича и е добре да получиш просветление в този живот. Ставаш действащо лице. Иначе не знаеш кой си. Ако осъзнаеш кой си, преставаш да се занимаваш с политика. Излизаш от съня. Отпадат желанията, гордостта, завистта, неведението, алчността и егоизмът. Препълнил си чашата и започваш да раздаваш.
- Коя привилегия не могат да ти отнемат?
- Да убиеш човешкия дух. Това е невъзможно.
- Кои са мислите, от които най-много се страхуваш?
- От самите мисли. Нямат начало, край, среда и форма. Няма по-нахално нещо от мисълта.
- От какво искаш да избягаш? Търсиш ли усамотение?
- Няма къде да бягам. Стоя на мястото си.

- Би ли могла някаква роля да те провокира?
- Не!
- Актьорите обичат да говорят за влизане и излизане от ролята. А ти?
-Свършваш едно нещо по най-добрия начин, пиеш кафе и чакаш следващия кадър.
- Според теб излиза, че е лесно да играеш в киното?
- Според мен така излиза.
- Ходиш ли на кино и театър?
- От време на време
- Не ти е интересно ли?
- Просто ходя... от време на време.
- Не ти ли е отегчително да не правиш нищо?
- Не. Не ходя никъде, защото отида ли някъде, трябва да започна да мисля. И като се замисля какво съм измислил – грозничко.
- Отказвал ли си роли?
Случвало се е. От грозните да избирам по-малко грозната.
- В нашето кино няма хубави, романтични любовни сцени, не мислиш ли?
- Хм...
- Можеш ли да се занимаваш с нещо друго освен с кино?
- Аз мога да се занимавам с всичко, но не искам. Това, което най-много ме интересува е смисълът на човешкия живот, а смисълът е в пробуждането. Най-тъжното нещо е в залеза на живота си човек да се огледа назад и да си каже – пропилях го този живот…
Когато човек се рози той вече се е реализирал. Работата му е да разбере, че е човек. По какъв начин – чрез средствата, които са му дадени, чрез конкретна работа – журналист, актьор, писател… Когато човек отиде над работата, отвъд бунта, той започва да се превръща в слънчево същество. Освобождава се и започва да живее. Аз правя каквото реша, че е правилно и го правя с цената на живота си. И никого не обвинявам за това. Решението си е мое.
- При толкова почитателки по петите ти с какво те спечели жена ти Петя Силянова?
- С Петя сме от първи курс в театралния институт. Видях я и си казах, че това е моето момиче.
- Какво изпитваш, когато гледаш твой стар филм?
- Хм… Синът ми Стефан казва на приятелите си – това е баща ми.
- Защо не се получават простите човешки истории в българското кино?
- Въпрос на народопсихология. Разковниче за прямота в изказа и взаимоотношенията между героите и да премахваш подтекста. Аз не харесвам подтекста. Следвам това правило за яснота и в живеенето. Подтекстът не се родее с притчата.
- Какво значи за теб изразът „У дома“, с какво го свързваш?
- Това е знанието, което аз имам за любовта. Учителят казва: „Любовта е окръжност без периферия и център“. Колко изумително, нали!... Животът ми е низ от конкретности, които изживявам до пълно изтощение. Аз го наричам постоянно състояние на будност.
- Светът се опитва да направи хората по-целеустремени. А ти поддаваш ли се?
- Всички беди идват от стремежа на човек да задоволи желанията си. Аз съм гордо човешко същество. Не съм разочарован човек. Когато харесвам нещо – крещя. Когато не харесвам – пак крещя. Започнах да пиша, за да се превърна в същото, което съм. С кого бих искал да снимам? Със себе си.
- Ако се обърнеш назад и можеш да промениш нещо, коя грешка би поправил?
- Нищо не бих променил. Щом осъзнаеш, че нещо ти се е случило, трябва да имаш доблестта да го приемеш, да се научиш да казваш „Да“! Тогава всичко, което ти се е случило, става съществено. В един човешки живот няма нито миг несъщественост. Просто трябва да се знае, че си жив.
- Когато човек има успех, той трябва да получава пари!
- Такъв е този век.
- Значи няма да станеш депутат?
- Не! Всеки човек тежи на мястото си. И това трябва да бъде осъзнато.
- В какво най-много вярваш?
- В хората. Те са чудо. Човек трябва да има знание за радостта от съществуването. Най-много ме плаши невежеството. То е в основата на всички беди, то ражда всичко грозно. С него не можеш да се бориш.
- Какъв цвят очила биха подхождали на очите ти?
- Хей, аз нося черни очила не за да се правя на интересен. Сините ми очи не издържат светлината и сълзят.
- Разпространено е мнението, че в България всичко е грозно. Така ли е?
- Моите очи виждат толерантни, сърдечни, притеснени и добри хора. Българинът е божествен невежа и това го прави уникален. Той е богоизбран да бъде такъв. Истината е, че ми е интересно да участвам в еуфорията на глупостта.
- Затова ли бягаш от светлината на обществените прожектори?
- За мен животът е отрязък от време, който трябва да изживея сега. Ако нещо ми пречи, причината е в мен. Някой краде, граби, убива… Какво по-голямо нещастие от мъртва душа? Не може да имаш позиция в обществото, което още не се е събудило. Когато хората започнат да се вслушват в сърцата си, ще разберат, че най-голямото чудо е това да си жив… И за тези неща трябва да се говори.
- Притесняват ли те с нещо годините след 50, или ги посрещаш в душевно равновесие?
- Не може да ме притесняват години. Посрещам ги в комфорт – заради добре свършена работа.
- Кое според теб е най-драматичното събитие в живота на поколението?
- Драмата на всички поколения е да не осъзнаваш, че са човешки същества. За да видиш другия до себе си, трябва ти самият да си буден. Буден ли си, виждаш красотата наоколо. Всеки човек е красив. Това трябва да се знае!
- Кои са според теб истинските лечители?
- Наричат се духовни лечители. Хората трябва да се е обърнат към тях.
- Къде нареждаш изкуството?
- Изкуството е среда, упражняваш дарба, най-просто казано – работиш. Срещата между двама души може да е толкова съществена, че да просветли едно човешко същество. Това ще бъде по-важно от всички роли, които съм изиграл. Глупаво е да бъдеш непрекъснато предан на професията си, наречена изкуство. Според мен не е възможно човек сам да роди добри мисли. Това винаги става с чужда помощ. По-важно е да се подготвяш за завръщането си.
- Вярваш ли, че душата може да оцелее днес?
- Душата е свързана с човека. Когато той боледува, и тя е болна, когато той е в заблуда, и тя е в заблуда. Душата оглупява, когато човекът е глупав. Работата на душата е да опознава духа. Работата на човека пък е да отглежда душата. Душата е материално понятие, не е някаква неясна субстанция.
- Когато показват твой филм, възхищаваш ли се?
- Не.
- Защо, не се харесваш ли?
- Напротив. Винаги се харесвам.
- Мечтаеш ли за Холивуд?
- Може би ще ти е интересно да разкажа една случка. На един безкрайно скучен фестивал на българското кино в Лисабон показаха филм, в който играя. В залата имаше трима души. След това пресконференция. Попитах организатора с какво да запомня това скучно събитие. Отговорът беше: „Господине, на стола, на който седите, преди вас са седели Марлон Брандо и Ален Делон”. Благодаря, любезни, отговорих.
- Когато не се снимате в киното, кой ви обръща внимание? С кого имате контакти?
- Няма кой да ми обърне внимание... Хората се крепят един друг, без да търсят контакт, и в това е чудото на съществуването.
- Кой си ти?
- Иван Иванов... Хм.../Уикенд

Публикувана на
12 Февруари 2024 година