Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Малки промени в дома с големи ефекти

Искате освежаване на дома, но не разполагате с много средства за ремонт на жилището? А знаете ли, че обновяването не задължително включва цялостна замяна на мебелите, вещите и други действия, изискващи по-голям бюджет? Понякога малките детайли и тяхното реновиране могат да променят цялостно картинката и усещането за интериора.
Запознайте се с някои от най-бюджетните и същевременно малки промени в дома, които ще доведат до голям ефект, споделени от екипа на ИКЕА.
Боядисване и освежаване
Обстановката ще се промени цялостно, дори и с нещо лесно и бюджетно, като боядисване на стените или смяна на тапетите. Може да поставите акцентна стена, която да бъде с 3D тапети, или да позиционирате декоративни елементи, които да създадат фокусна точка. Останалата стенна облицовка може да бъде по-семпла и допълваща.
За хола заложете на теракотените и земните нюанси, за детската стая – пастелните, за спалнята – неутрални, а за банята – по-топли тонове. За повече информация относно освежаването на банята, вижте тук.
Погрижете се и за коридора – може да го слеете с обстановката във всекидневната или да създадете контраст, напомнят от Ikea.bg.
Претапициране на мебелите
Друга коренна промяна в дома, която да постигнете с минимално средства, е да се погрижите за мебелите, но не да ги замените, а претапицирате. Изберете нова и модерна дамаска за меката мебел, лакирайте старите дървени конструкции или освежете обстановката чрез технологията на декупаж. Тези мерки със сигурност ще внесат голяма промяна в дома.
Поставяне на аксесоари с цел декорация
Друга малка промяна, която ще има голям ефект върху усещането и обстановката в дома ви, е поставянето на декоративни аксесоари. Възглавнички за дивана и креслото, нови пердета, постелка пред банята и входната врата, покривка на масата в трапезарията – това са дребни промени, които ще променят интериора значително.
Ако сте заложили на по-неутрални тонове в обзавеждането, може да изберете по-ярки и контрастни варианти за декорация.
Разгледайте аксесоарите за декорация в каталозите на реномираните онлайн магазини и направете своя избор.
Избор на актуални цветове
Цветовете имат силата да променят възприятията и усещанията. Ако искате модерна промяна, която обаче запазва уюта и топлината в дома, трябва да бъдете внимателни в подбора на цветове. Според модните тенденции, през 2024 година най-популярни са:
земните тонове – бледи нюанси на жълто, зелено, кафяво, сиво;
дървесните тонове – сонома, дъб, кедър, кестен, бук са много популярни. Те внасят по-голяма дълбочина в пространството и могат да създадат оптична илюзия за обширност на помещенията.
Изберете тапети или цвят на боята, които пасват на идеите и желанията ви за промяната в домашната обстановка.

Публикувана на
16 Февруари 2024 година