Новина от категория България
Архив на публикациите

Създават ново министерство, да угодят на акад. Денков

Зациклянето на споровете между ГЕРБ и ПП-ДБ кой да бъде външен министър - Мария Габриел или Николай Денков - което постави голяма въпросителна пред ротацията на 6 март, може да бъде избегнато фино и елегантно с въвеждането на нов пост в Министерския съвет - на министър по европейските въпроси.
.
На този пост да бъде сложен желаещият да пътува по света Николай Денков. Постът външен министър ще си остане за ГЕРБ.
С поста министър по европейските въпроси ще бъдат удовлетворено желанието за външното министерство на ПП-ДБ. Впрочем напълно е възможно това настояване на ПП-ДБ да бъде с цел ГЕРБ да не посегнат на смяната на министри от хората на Кирил и Асен. Бойко Борисов изрежда тези министри почти всяка сутрин в Народното събрание - на спорта, на регионалното развитие, на земеделието, на икономиката, на туризма - почти половината състав на кабинета, назначен от ПП-ДБ.
Въпросът дали Габриел ще остане външен министър в нейния си кабинет или ще бъде сложен нов човек, какъвто от ГЕРБ имат поне 5-6, тепърва предстои да бъде сложен на масата на преговорите. Дали ще е Даниел Митов или Николай Младенов - и двамата вече са били външни министри с голям опит и познанства с влиятелни политици на Запад, а за Младенов - и в арабския свят.

Публикувана на
19 Февруари 2024 година