Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Край на опашките пред джипито

Очаква се от средата на годината електронното здравно досие да започне да ни изпраща напомнящи съобщения за посещение при личния лекар. Това съобщи пред БНР съветникът на министъра на здравеопазването и специалист хирург-онколог доц. Антон Тонев.
Първоначалното инсталиране на този модул ще е необходим електронен подпис, но в момента се разработват и алтернативни системи от Информационно обслужване, които да направят по-лесни за използване всички тези електронни приложения.
Ползата на това електронно приложение ще бъде първо да получаваме навременна информация какво можем да ползваме в конкретната календарна наша година като пациент, като първите съобщения ще водят задължително към посещение при лекар.
„Но с развитие на системата, ние още сме поставили въпроса пред личните лекари те разсъждават, очакваме тяхната обратна връзка, за известна автоматизация на този процес. В момента единствено личните лекари могат да ни издадат направление за профилактичен преглед. Когато отидем и то често в работно време, пред вратите на личния лекар често има опашка и то от болни хора и деца.
И хората се отказват от профилактичните си прегледи. Затова обсъждаме една идея, че след преминаване един или два пъти през кабинета на личния лекар и те са оценили цялостния ни риск, с тяхно разрешение ние да получаваме автоматични направления за определени профилактични прегледи, а те да получават резултатите от тях. Ние да можем сами през телефона си да създаваме своето електронно направление, за изследвания или друго, и ако те видят нещо притеснително, тогава да ни викат за допълнителни прегледи“, посочи Тонев.
Условието за това автоматично направление е да сме инсталирали на телефона си модула за пациентското ни досие и ако личният лекар е преценил, че нашият общ статус е ниско рисков. Крайното решение е в нашите общопрактикуващи лекари, като най-важното е да разберем, че става дума само за случаи без никакви оплаквания. Когато имаме симптом и оплаквания, няма как да се действа с автоматизирани алгоритми.
„Развивайки тази система и преговаряйки вече и с икономистите, бихме могли да стигнем в ситуация, в която, ако сме си изпълнили целия профилактичен календар в годината, в която сме навършили 46 години, ние да получаваме съответния финансов бонус. Казвам 46 години, защото обикновено след 45 та година се назначават повечето профилактични изследвания. И в момента, в който сме си направили тази задължителна профилактика, тогава бонусът да бъде финансов“, обясни съветникът. И допълни - това да бъде или твърда сума, която ние да получаваме в края на годината преди Коледа, или да бъде в рамките на една месечна наша здравна вноска, която да ни се връща година по-късно. Това са 100- 200 лв.телеграф

Публикувана на
20 Февруари 2024 година