Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Искат главата на шефа на Онкото

Управителят на Комплексен онкологичен център Пловдив доц д-р Тихомир Дерменджиев е предложен за освобождаване от поста.
Предложението е на зам- кмета Владимир Темелков, назначен за временно изпълняващ длъжността кмет, докато Костадин Димитров е в Брюксел.
В мотивите е посечена формулировка от КТ - в интерес на работа.

„КОЦ – Пловдив е на печалба, но това не означава, че не може да работи по-добре. Наблюдавахме управлението на лечебното дружество два месеца и искаме пациентите да получават първостепенни грижи на много високо ниво, да има визия, по-качествена апаратура, по-добри финансови показатели. Считаме, че заведението има потенциал, затова всички заедно сме взели управленско решение за смяна на ръководството. Имаме кандидат за длъжността, докато се проведе конкурс, и кметът ще го оповести на сесията. Решението ще взима на сесията и се надявам, че Общинският съвет ще ни подкрепи”, коментира Владимир Темелков.
Зам. – кметът предупреди, че ще има и други промени, като напомни, че никой не е вечен на поста, който заема.
Припомняме, че д-р Демерджиев оглави Онкодиспансера през ноември 2021 г, за срок от четири години, а други кандидати за шефския пост нямаше.
По време на управлението му беше закупен нов комплексен линеен ускорител на стойност над 6 млн. лева. Тогава експерти изразиха съмнения, че платената сума е два пъти по-висока и апаратът е можело да се купи на далеч по-ниска цена.
Печалбата на Онкодиспансера за м.г. е 1,9 млн. лева. В градската управа не отричат, че КОЦ-ът е с най-добри финансови резултати сред общинските здравни заведения в Пловдив, но информацията от лечебното заведение към общината била крайно недостатъчна и това навеждало на съмнения за неправилно разпределение на приходите. От там смятат, че финансовите резултати биха могли да бъдат по-добри, тъй като клиничните пътеки за този тип диагнози са много скъпи. Предвижда се, ако бъде прието предложението за смяната на д-р Дермрнджиев, на здравното заведение да бъде направена пълна финансова ревизия.
На този етап няма конкретно предложение кой да седне в шефския стол на КОЦ-а. Според запознати, най-вероятно ще бъде отправено предложение на доскорошния шеф на дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов. Предположението е логично, тъй като преди години той беше шеф на Комплексния онкологичен център и познава добре работата, както като лекар, така и като мениджър./МАРИЦА

Публикувана на
22 Февруари 2024 година