Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Защо да ядем 3 шоколада месечно

Сърдечната недостатъчност засяга стотици хиляди души по цял свят - а близо една трета умират в рамките на една година от диагнозата. Според изследователите обаче консумацията на един продукт, може да ни предпази.
Учените са открили, че умерената консумация на шоколад - до три броя месечно - намаляват риска от сърдечна недостатъчност на човек с 13%. Експертите смятат, че естествените съединения в шоколада, наречени флавоноиди, повишават здравето на кръвоносните съдове и помагат за намаляване на възпаленията.
Но те настояват за умереност - яденето на шоколад е здравословно, ако го правите от време на време, защото многото захар и мазнини може да причинят повече вреда, отколкото полза.
Например при тези, които ядат шоколад всеки ден, рискът от сърдечна недостатъчност се увеличава с 17%.
Водещият изследовател д-р Чайякрит Кританавог от медицинска школа в Ню Йорк заяви: "Вярвам, че шоколадът е важен хранителен източник на флавоноиди, които са свързани с намаляване на възпалението и повишаване на добрия холестерол.
"Въпреки това, шоколадът може да има високи нива на наситени мазнини. Затова се препоръчва умерена консумация. Проучване е разгледало пет изследвания, включващи повече от 575 000 индивида.
Д-р Кританавон смята, че тъмният шоколад е най-здравословният, защото съдържа най-много флавоноидите и най-малко захар. /блиц

Публикувана на
24 Февруари 2024 година