Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Била ли е бабата на Андреа любима на поета с ватенката!?

Мистериозната жена от снимката с поета Пеньо Пенев се оказа бабата на фолкпевицата Андреа. Нейното име е Тодорка Ахтарова – актриса, която започва своята кариера като модел.
„Баба беше много емоционална и чувствителна, каквито са всички творци, хората, отдадени на изкуството“, споделя фолк певицата.
Няма данни за трайни контакти между актрисата и Пеньо Пенев, нито е известно да й е посвещавал стихове, въпреки че е автор на прекрасна любовна лирика. Най-вероятно снимката е резултат от случайна среща, което потвърждава небезизвестния факт, че той е бил в тесни връзки с артистичния свят. За самата фотография се знае малко, като се е предполагало, че е направена през 1949 г. в Димитровград, когато поетът пристига със своите големи мечти да гради и пише за строителите на новия живот. Оказа се, че е правена в София през 1956-а, три години преди неговата смърт. За първи път широка публичност на снимката дава изложбата „Бетон и нежност“, дело на дългогодишния уредник на Дома музей „Пеньо Пенев“ Живка Шишкова и изработена от дизайнера Мая Налбантова.телеграф
.

Публикувана на
25 Февруари 2024 година