Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Доналд Тръмп: Байдън, ти си уволнен, разкарай се!

Бързата победа на Доналд Тръмп на първичните избори в Южна Каролина потвърждава повече от когато и да е било, влиянието, което има бившият президент върху своята партия.
Само за няколко секунди лицето на Тръмп се появи по всички телевизионни екрани. Победата на бившия президент на първичните избори в този щат означава, че той води вече в пет първични вота на републиканците - в Айова, в Ню Хемпшър, в Невада, на Вирджинските острови и в Южна Каролина.
При преброени 94 процента от бюлетините Тръмп има 60,1 процента и 44 делегати, а единствената му опонентка Ники Хейли получава 39,2 процента и 3 делегати, посочва Си Ен Ен.
Ники Хейли, претендентката за президентската номинация на Републиканската партия на САЩ, заяви, че няма да се оттегли от надпреварата, въпреки загубата в Южна Каролина, смятан за неин бастион. Нейният мотив да остане в играта е, че отказът би бил прекалено лесно решение.
Следват първични избори в Мичиган, Мисури, Айдахо, а на 5 март ще бъде Супервторникът, в който гласуват едновременно петнадесетина щата, сред които Тексас, Калифорния, Колорадо и Вирджиния.
Хейли не е фаворит в нито един от тях.
Според анализатори единствената надежда на бившата представителка на САЩ в ООН е да издържи достатъчно дълго време, за да може някое от съдебните дела да подкопае кандидатурата на Тръмп, казва политологът Джулиън Зелицър. Преди да отпътува за Южна Каролина, за да наблюдава резултатите от вота там, Тръмп участва в конференция на консервативни лидери, където произнесе 90-минутна реч, в която обрисува мрачна картина на една, по думите му, западаща Америка при управлението на Байдън, посочва Ройтерс, на която се позова БТА.
Пред гостите на събитието, известно като Конференция за консервативно политическо действия, провеждана в Нешънъл Харбър, Тръмп заяви, че ако той победи Байдън на изборите през ноември, това ще бъде Съдният ден за САЩ и негов абсолютен и окончателен реванш.
През аплодираща го аудитория Тръмп заяви по адрес на Байдън: "Джо, непочтеният, ти си уволнен! Разкарай се оттук. Разрушаваш нашата страна!", предаде Ройтерс.лупа
;

Публикувана на
25 Февруари 2024 година