Новина от категория България
Архив на публикациите

Тодор Живков се окапал на деликатно място, актриса поискала лично да го избърше

Голямата българска актриса Златина Дончева отлетя на небето при съпруга си Иван Джамбазов и самоубилия се през 2009-а техен син Ивайло. Звездата от „Капитан Петко войвода”, „С деца на море”, „Адио, Рио” и „Селянинът с колелото” издъхна на 91 г. на 18 февруари.

Тя е от онези представителки на художествено-творческата ни интелигенция, които са имали редкия шанс да пипнат дюкяна на Тодор Живков. До директно съприкосновение обаче така и не се стигнало. Тато не позволил.
След някакъв спектакъл Златина се озовала в ресторант на една маса с Живков. От УБО я настанили точно до него. Предястието тогава било домат, пълен със „Снежанка”. Бай Тошо решил да си хапне и поднасяйки вилицата към устата си, накапал с млечната салата черния си раиран костюм. Петното се лепнало на панталона му баш там, където била мъжката му гордост.
„Аз много тактично му обясних къде се е накапал. Помолих го да ми позволи да го избърша. Живков започна да се суети и се поизтрил сам. След това приел поканата на актрисата за танц. По време на тангото й прошушнал колко я харесва и я попитал какви са й проблемите, та да й ги разреши.
Дончева не пожелала облаги от Първия, а в същото време със съпруга и сина й живеели под наем в малка стаичка. Затова после Стефан Гецов я нахокал, че не е поискала жилище. „Птиченцето кацна на рамото ти, а ти го изгони”, рекъл той.
Тя, Стоянка Мутафова и Цветана Гълъбова са ходили при Ванга. Трите имали представление в Петрич, а щом свършило, отишли пред дома на ясновидката. Цяла нощ чакали да ги приеме. Стояна тогава имала предчувствието, че ще й откаже среща. „Няма да иска да ми гледа на мен. Аз нали играя врачки понякога”, притеснявала се. И подозренията й се оказали основателни. „Още от вратата Ванга ни посрещна с думите: „Що не ма поканихте на спектакъла снощи? „Големанов” сте играли!”. После се обърна към Стояна. „Няма да ти гледам на тебе. Ти имитираш! Ша ми имитираш врачки, а?”, рече. Стояна си излезе. На мен и Цветана Ванга ни позна доста. Каза ми: „Що ти е харен мъжът!”, спомня си Златина в последното си интервю за „Уикенд”.
Във ВИТИЗ била гадже на Георги Калоянчев. Връзката им продължила 2-3 години. В онзи период Калата бил приятен момък с къдрава коса. „Моят бъдещ съпруг Иван Джамбазов ме ревнуваше от него”, смееше се актрисата. Когато в началото на века Калоянчев чествал 50 години сценична кариера, тя излязла на сцената й го похвалила. „Той е не само изключителен артист и човек, но и голям любовник!”, рекла на микрофона. В залата бил и Георги Първанов. След края на речта й президентът я поздравил: „Прекрасно, прекрасно, добре го измислихте, госпожо Дончева!”.хотарена

Публикувана на
26 Февруари 2024 година