Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Конкурс за нова функция на сградата на БНБ

Конкурс за концепция за развитието на сградата на БНБ под мотото „Трезор за идеи“ стартира Община Пловдив. „Водещата ни цел е грижата за културно-историческото наследство с визия за неговото реинтегриране. Всичко това с внимание към детайла. Целта ни е сградата и пространството пред нея да се превърнат в привлекателна локация в долната част на Главната“. Това заяви кметът Костадин Димитров.
Той обясни, че очакванията са за иновативни и устойчиви концепции, а в конкурса могат да се включат архитекти, художници, дизайнери, артисти.
„Подготвихме заданието заедно с представителите на архитектурната гилдия, защото си даваме сметка какво предизвикателство ще бъде вдъхването на живот на тази сграда. Пред нея се срещат два лъча – единият е от площад Централен към бул. „Шести септември“, а другият – от кино „Кочо Честеменски“ и Дондуковата градина през площад "Съединение" и музеите“, каза Пламен Панов.
Според конкурса функциите на сградата трябва да се свързани с култура. Специално направен сайт на български и английски език дава възможност на потенциалните кандидати да се запознаят в детайл с изискванията на конкурса, както и да осъществят виртуална разходка в сградата. /трафикнюз

Публикувана на
26 Февруари 2024 година